15 четения

Доброволци от Велчево помагат безвъзмездно на възрастни хора в селото

Във великотърновското село Велчево действа успешна мрежа от социални услуги, изградена не от институции, а изцяло от доброволци. Жители на малкото населено място предоставят безвъзмездни грижи на възрастни, болни и трудноподвижни хора. Функцията им е почти същата като тази на назначените от държавата лични асистенти и домашни помощници, разликата е, че ентусиастите от Велчево не получават заплащане.

„През топлите сезони в селото живеят около 80 души. Преобладава възрастното население, което не може само да се справя ежедневно с нуждите си. Затова по-здравите баби, които могат да ходят, помагат на тези в затруднено положение“, заяви кметският наместник Мустан Юсменов.

По думите му доброволците всеки ден навестяват нуждаещите се и изпълняват заръките им. Помощта се изразява в пазаруване на хляб и други хранителни продукти, стоки от първа необходимост, доставка на фураж за животните, набавяне на лекарства.

Юсменов е информирал ентусиастките за възможността за включването им в бъдещ проект на Община Велико Търново, свързан с осигуряване патронажна грижа на възрастни. Така, докато жените оказват същата подкрепа на съселяните си, ще могат да получават и допълнителни средства към пенсиите си.

„Обяснил съм им всичко, но се притесняват и се оказва, че почти няма желаещи да се включат към социалния проект. Казват, че ще продължат да помагат на добра воля“, сподели кметският наместник.

Една от жените, които получават безвъзмездната подкрепа, е 86-годишната Анка Милева. Бабата претърпяла инцидент преди 2 години, вследствие на който си счупила крака. Оттогава за нея се грижи съседката й Райна Иванова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!