ПЪРВОТО ПЪТУВАЩО ЧИТАЛИЩЕ В БЪЛГАРИЯ – „БАЩИНО ОГНИЩЕ“ ГОСТУВА НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО И ФЕСТИВАЛА „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“

В парк „Казармите“ в града посетителите на фестивала ще открият редица интересни игри и занимания, а експозицията на читалището ще бъде за българските войни

Първото в България пътуващо читалище ще е гост на шестото издание на националния фестивал „Семе българско“. Събитието ще се проведе на 20 и 21 април в парк „Казармите“ гр. Севлиево. Традиционно Община Севлиево е домакин и съорганизатор на фестивала.

Читалището е създадено от група родолюбиви българи, които избират атрактивна и привлекателна форма за популяризиране на културното и историческото наследство на България. Идеята е то да бъде едно кътче от Родината, което да представя българския бит, култура, история и изкуство.

Експозицията в читалището е посветена на История на българското войнство от Средновековието до световните войни. Военни оръжия, традиционни облекла, етнографски кът с български народни носии, чекрък, чепкало и много други. Всеки посетител на фестивал „Семе българско“ ще е добре дошъл в пътуващото читалище, а входът е свободен. За всяка група се провежда беседа, по време на която се разказват факти и събития от българската история.

Освен експозицията, инициаторите на читалището ще реализират и интерактивна познавателна игра, която са нарекли „Познавам ли моята България?“.  Образователното състезание има за цел да провокира интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България, да обогати познанията им и да повиши националното им самочувствие и любовта към Родината.

За родителите е подготвена още една изненада. Те ще могат да се включат в т.нар. „хайдушки“ игри и да станат част от миналото на нашите прадеди. В надпреварата могат да се включат и малки, и големи, а всеки от посетителите ще може да вземе участие и в откритите уроци по каба гайда, които инициаторите на пътуващото читалище ще реализират по време на фестивала.

Община Севлиево и Националния фестивал „Семе българско“ приканват всички желаещи да заповядат на 20 и 21 април в парк „Казармите“ в Севлиево, където – от кълна до върха – всичко ще е българско!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *