87 четения

Икона с чудотворните мощи на свети Ефрем идва за ден в старата столица

Гръцки певец и журналист представят книги за светеца

ИКОНА С ЧУДОТВОРНИТЕ МОЩИ НА СВЕТИ ЕФРЕМ НОВИ ЧУДОТВОРЕЦ ПРИСТИГАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В НЕДЕЛЯ. Иконата ще бъде посрещната в 9 часа, ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм „Рождество Богородично“ и ще престои там само за ден. В 17 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести.

Идването на мощите на свети Ефрем съпътства представянето на две книги за светеца. Те са описания за неговия живот и чудесата, сътворени от него. Книгите се наричат „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и „Светецът светкавица“, която е детска литература. Представянето започва в 17.30 часа отново в храм „Рождество Богородично“ в Търново. Автор на книгите е журналистът от ТВ Европа и водещ на новините Ангел Бончев. ЗАЕДНО С НЕГО В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ ПРИСТИГНЕ И ГРЪЦКАТА МУЗИКАЛНА ЗВЕЗДА НИКОС МЕСОГИТИС. Самият той е много свързан със светията заради няколко преживени от него чудеса. Изпълнителят е представител и на Месогийската епархия в област Лаврио, в Гърция. През 2011 г. Никос е един от тримата души, присъствали на отваряне на раклата с мощите на свети Ефрем в гръцкия град Неа Макри, малко преди канонизацията на светията. Веднъж, когато му се е молел за помощ, свети Ефрем му се е явил и го приканил да се успокои, като му казал, че ще му помогне.

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца. Народът на Гърция нарича Ефрем светец светкавица, защото светкавично отговаря на молбите на призоваващите го. Детската книга представя през очите на дете живота на светеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *