Подменят безплатно печките на дърва с уреди на газ и пелети в два квартала във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Подменят безплатно печките на дърва с уреди на газ и пелети в два квартала във Велико Търново

Публикувана на: 14.03.2019г. 522 прегледа

Общината спечели проект за 1,9 млн. лв., дава ги за „Варуша“ и „Асенов“

 

ЖИТЕЛИ НА СТАРИННИТЕ КВАРТАЛИ „ВАРУША“ И „АСЕНОВ“ С РАМО ОТ ОБЩИНАТА СМЕНЯТ БЕЗПЛАТНО ПЕЧКИТЕ СИ НА ТВЪРДО ГОРИВО С УРЕДИ НА ГАЗ И ПЕЛЕТИ. Кметството спечели един от най-значимите си проекти, които засягат околната среда, информира главният еколог на града Зорница Кънчева. Безвъзмездната финансова помощ е за 550 хил. евро, като общинският бюджет съфинансира 740 хил. лв., а също толкова плаща и Европейската комисия. От тази до 2024 година трябва да се подменят печките на 478 домакинства, като първите 70 още до есента. Проектът е изключително полезен за град като Велико Търново, тъй като над 90% от замърсяването на въздуха е заради битовото отопление на твърдо гориво. Тоест влиянието на печките на дърва и въглища е в пъти повече, отколкото на индустрията или на автомобилния трафик. Подмяната на отоплителните уреди ще е безплатна за домакинствата“, обобщи Кънчева. Тя допълни, че част от средствата ще отидат и за закупуването на две мобилни станции, с които в реално време ще може да се мери запрашеността. В момента в града действа една ръчна станция, която дава данни с огромно закъснение от по над месец. Печките на дърва няма да могат да се заменят с климатици, тъй като Европейската комисия счита, че у нас няма достатъчно зелена енергия, а токът се набавя от „Марици”-те. Двата съседни квартала пък са определени нарочно, защото се намират в близост един от друг и там запрашеността е най-голяма, заради архаичния вид отопление.

ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО КМЕТСТВО РАБОТИ И ПО ДРУГ ПРОЕКТ, ЗА КОЙТО ОЧАКВА ФИНАНСИРАНЕ. С ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ОБЩИНАТА ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ СПЕЦИАЛНИ ФИЛТРИ ЗА КОМИНИТЕ. Няколко такива вече са поставени пробно в старата столица. Съвременен електростатичен филтър за фини прахови частици (ФЧП) бе монтиран върху индивидуална горивна инсталация, намираща се в жилищен дом с отопление на твърдо гориво, преди година. Доказаната ефективност на тази система е над 95%, а инсталацията й е лесна – монтира се в горната част на комина и не влияе по никакъв начин на помещенията в жилището, нито на хората. Работи ли филтърът, през комина излиза основно пара, независимо дали под него има печка, камина, или друго съоръжение с твърдо гориво. Разходът на ток на подобна система е около 8 лева за цял отоплителен сезон.

Експериментът стана възможен, след като Община Велико Търново инвестира в разработването на предпроектно проучване за реализиране на мерки, целящи подобряването на качеството на атмосферния въздух. В рамките на процедурата са заложени проучване на нагласите на населението за участие в мерки срещу замърсяването от битовото отопление, идентификация на приоритетни жилищни райони за прилагане на съответните мерки. Замърсяването с фини прахови частици е основната причина за моментното влошаване на качеството на атмосферния въздух в старата столица. Един от основните източници е отоплението на твърдо гориво, особено стари котли и печки. Между 50 – 60% от населението в цялата страна все още използва подобни съоръжения. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Подменят безплатно печките на дърва с уреди на газ и пелети в два квартала във Велико Търново"

 • 13.03.2019 в 14:03

  Мечтата ми за Велико Търново е да се развива, но най- много има нужда от подземни гаражи, колите трябва да се движат, но и все едно да изчезват.

  Отговор
  • 13.03.2019 в 18:10

   А някои имаме по простички мечти, като например, не всеки да има по три коли и да ги кара в град, което всичко ти е на 15 минути пеш. И аз съм шофьор, но ползвам колата само по работа извън града. Щом в Европа са се научили да карат колела, не виждам тука ние уж „бедните“ как поддържаме тези стари таралясници, които караме ежедневно. Просто това трябва да се убие с данъци и да се премахнат всичките тия 15-20 годишни таратайки.

   Отговор
   • 14.03.2019 в 15:08

    Ако под Европа имаш предвид Холандия, трябва да откриеш 10-те разлики с ВТ. Ще ти подскажа първата – Холандия = равна страна; ВТ = стръмен релеф. Само за велосипеди сме.

 • 13.03.2019 в 14:04

  а другите квартали?

  Отговор
 • 14.03.2019 в 15:56

  Аз като вече си сложих газов котел да взема да занеса на кмета фактурата да ми я осребри, а? Ама аз не съм атрактивна електорална единица, за разлика от болшинството от живеещите в квартал Асенов, та да не се надявам много.

  Отговор
 • 15.03.2019 в 2:36

  Може ли да отговори някой от местната управа- какви данъчни стимули дава на домакинствата, които се отопляват на природен газ и защо не прилага такива по екологични съображения ????

  Отговор
 • 15.03.2019 в 13:20

  Ще имали програма за безплатна подмяна на отоплителни печки и въпроснуте филтри на комините в община Стражица. Там е отчайващо положението.моето жилище се намира на Ангел Каралйчеве 13.Живея в Германия и плащам данаци, Тези европейки пари идват и от моите данаци , Така че имам пълното основание да изисквам да се възползвам от Европейските норми за чиста околна среда и града да не смърди на пушек.Както е в ГЕРМАНИЯ който се утоплпва на дърва по закон ЗАДЪЛЖИТЕЛНО четири пъти в годината а на минерално масло и гас , два пъти от общината се прави контрол на вредните емисии.
  Ще стигнели тази новина до обикновения беден гражданин.Ще бъде ли поканен да му бъде сменена и без това поовехтялата и пробита печка

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!