Музеят представя изложба с лични вещи и ценности на законотворците от Учредителното събрание | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Музеят представя изложба с лични вещи и ценности на законотворците от Учредителното събрание

Публикувана на: 14.03.2019г. 346 прегледа

ОКОЛО 80 ДВИЖИМИ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ, ПРЕДИМНО ЛИЧНИ ВЕЩИ И СЛУЖЕБНИ ПОСОБИЯ, ПРИНАДЛЕЖАЛИ НА НАШИТЕ ЗАКОНОТВОРЦИ, СЪХРАНЯВАНИ В 12 КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ В СТРАНАТА, представя в изложба Регионалният исторически музей във Велико Търново. Експозицията се нарича „Учредителите. Търново и българската държавност” и ще бъде официално открита на 22 март в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Посетителите ще могат да видят лични вещи на Петко Славейков – метална перодръжка, дивит, ритуална чаша с негови инициали, с която са кръщавани всички членове на многолюдното му семейство, кутийка за емфие, седефена броеница, старинна кутия за цигари, бастунче, кесийка за монети и т.н. Сред вещите на Петко Каравелов са снимка с автограф, свидетелство от Славянското благотворително общество и пунгия, изработена от грубо зебло. Последният експонат има драматична история. Кесията е изработена лично от Каравелов при престоя му в Черната джамия през 1886 г.

В експозицията са включени още писалищните принадлежности на Драган Цанков, както и фино изработените лули, които представят собственика си не само като страстен пушач, но и като естет. Показани са ордените и отличията за участие в Сръбско-турската война на д-р Георги Странски, сабята на Иван Кършовски и указанията на Сава Илиев за провеждането на изборите в Габровско.

Ценности, принадлежали на 14 народни представители – либерали, консерватори и с неопределени политически пристрастия, присъстват в изложбата. Сред тях се открояват либералите Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, д-р Георги Странски, Иван Кършовски и Сава Илиев. В музейната експозиция консерваторите са представени от д-р Константин Стоилов, Димитър Катранов, Янко Славчев и Величко Христов. Идеологът на отхвърления „български проект” за конституция д-р Константин Стоилов присъства в изложбата с красива поставка за перодръжки (фигура на котка, която свири на китара) и бастунче от министерския му период, пътна чанта с множество аксесоари, снимки от фронта и неговите пледоарии в Народното събрание. Сред интересните вещи са писалката печат на Димитър Катранов, личните и служебни печати на Велико Христов и дневника със спомени за Учредителното събрание на Янко Славчев.

От депутатите с неопределена политическа ориентация са представени Марин Дринов и Джорджо Момчев. Последният притежава красиво изработено цигаре от слонова кост, посребрена каничка за кафе, пунгии за монети с неговите инициали, златен часовник и т.н.

В експозицията е отделено внимание на логистиката в Учредителното събрание, свързана с украсата на града и сградата на конака, посрещането на депутатите и тяхното настаняване и хранене. С тази задача е натоварен Димитър Атанасов – секретар на Търновската община. Показани са лични вещи на човека в сянка – пръстен печат, който се предава на следващите поколения в семейството, кама с кания, изработена с позлата и инкрустации с клетъчен емайл и джобен часовник.

БРОНЗОВИЯТ ЗВЪНЕЦ, С КОЙТО АНТИМ I ВЪВЕЖДА РЕД В СЪБРАНИЕТО И ОРИГИНАЛЪТ НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ЩЕ ГОСТУВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 15 ДО 21 АПРИЛ, СА АКЦЕНТИ В ИЗЛОЖБАТА. Оригиналният документ на основния закон на Княжеството се съхранява в Централен държавен архив в София като национална светиня и сравнително рядко се показва пред публика Официалното откриване на изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност” е в 15,00 ч. на 22 март, а на 20 и 21 април експозицията ще бъде отворена за безплатни посещения.

Изложбата е съвместна инициатива на Народното събрание на Република България, Община Велико Търново и Регионален исторически музей – Велико Търново.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!