Търновка си направи операция на гърдите по примера на актрисата Анджелина Джоли | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновка си направи операция на гърдите по примера на актрисата Анджелина Джоли

Публикувана на: 14.03.2019г. 1984 прегледа

40-годишна жена от старата столица се подложи на двойна мастектомия – отстраняване на двете гърди, с цел превенция на рак на млечната жлеза. Операцията е същата, която преди 6 години си направи холивудската актриса Анджелина Джоли и вдъхна кураж на хиляди жени по света да сторят същото, за да спасят живота си. Решението за интервенцията търновката взела заради установен близо 90-процентов риск от развитие на болестта.
Пациентката е диагностицирана с карцином на гърдата през 2007 година. Тогава образуванието било много малко и онколозите го засекли още в първа фаза на болестта. Преминала е няколко интервенции, които били успешни и на следващите задължителни профилактични прегледи не били засечени метастази, разказа пред „Борба“ личният лекар на жената, който пожела анонимност.
Няколко години по-късно болярката губи майка си, която починала заради същото заболяване. Фамилната обремененост и вероятността ракът отново да се върне я накарали да помисли какво може да направи, за да предотврати появата му. Пила редица хранителни добавки и медикаменти, приложила превантивна терапия с японски гъби и дори следвала стриктно диета. Не консумирала месо, масло, мед, богати на сол ястия и други продукти, които стимулират производството на естроген. Залагала основно на риба, броколи, маслини и зеле, тъй като съдържат омега-3 мастни киселини, възпрепятстващи изграждането и деленето на туморните клетки.
Въпреки това обаче се оказало, че вероятността до 5 години отново да стане онкологична пациентка се равнява на 89 процента. Нещо повече, имало 44-процентова вероятност да се разболее и от рак на яйчниците. Това били резултатите от няколко специализирани изследвания, които си направила в Турция. Медиците от южната ни съседка я посъветвали да премине двойна мастектомия, която снижава риска от рак на гърдата само на 5 процента. Тя се съгласила и в началото на годината била извършена операцията.
Интервенцията представлява премахване на тъканите на гърдата от кожата и подлежащата гръдна мускулатура и включва лимфна дисекция с отстраняване на подмишнични лимфни възли, които се явяват като филтър на раковите клетки. След това предприели процедура за пластична реконструкция на гърдите чрез поставяне на силиконови импланти. Турските специалисти са приложили естетично-възстановителните методи по образец на операцията на Анджелина Джоли.
По този начин нашенката не загубила женствеността си, а дори се сдобила с по-хубав бюст. Единственото неудобство, което остава занапред във времето за нея, са два малки белега, които могат да бъдат третирани по специална методика и апаратура и да изчезнат.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!