Юношите в света са изправени пред влошено здраве | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Юношите в света са изправени пред влошено здраве

Публикувана на: 14.03.2019г. 417 прегледа

Юношите в света са изправени пред нарастващо неравенство по отношение на здравето и други социални показатели, съобщават ДПА и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Лансет“.
Първото по рода си детайлно изследване на юношеското здраве показва, че инвестициите в здравеопазването, образованието и правните системи не съответстват на нуждите на увеличаващото се младо население.
За целите на изследването е проследен прогресът по отношение на здравето и благоденствието на младите хора в 195 страни в периода между 1990 и 2016 г. През 2016 г. юношите на възраст между 10 и 24 години са били около 1,8 милиарда души.
Резултатите показват, че през 2016 г. един на петима юноши (324 милиона) е бил с наднормено тегло или е страдал от затлъстяване – повишение със 125 процента спрямо 1990 г. Най-засегнати по този показател са страните от Тихоокеанския регион.
Над 50 процента от юношите по света към момента живеят в страни с ниски и средни доходи и понасят две трети от бремето на болестите сред младите хора.
През 2016 г. един на четирима юноши (430 милиона) е страдал от анемия – с над 20 процента повече, отколкото през 1990 г. Близо 50 процента от младите хора с анемия живеят в Индия и Китай. В Индия процентът на анемичните млади жени е почти двойно по-висок от средните глобални стойности.
За целите на изследването са анализирани 12 показатели, сред които тютюнопушене, затлъстяване, анемия, образование, детски бракове, хранене, незаразни болести.
Проучването е установило, че макар тютюнопушенето да намалява като цяло, през 2016 г. 136 милиона юноши са пушили всекидневно. Процентът на младите мъже пушачи е най-висок в Украйна (30,1 на сто) и Гренландия (31,6 на сто), а сред младите жени – в Гренландия (32,7 на сто).
Според проучването през 2016 г. около 71 милиона юноши са злоупотребявали с алкохол – леко повишение спрямо 1990 г. „Първенци“ по този показател са Дания, Финландия и Ирландия, където две трети от младите представители и на двата пола прекаляват с пиенето.
По отношение на образованието ситуацията почти не се е променила от 1990 г. Абсолютният брой на младите хора, които не са завършили средно образование, е 300 милиона.
В сравнение с младите мъже, вероятността да работят или да се обучават за младите жени е три пъти по-малка, а в страните с ниски и средни доходи – пет пъти по-малка.
Около 66 милиона момичета са били омъжени в детска възраст. Над 50 процента от младите жени в Нигер, Чад, Централноафриканската република и Бангладеш са били омъжени преди 18-годишна възраст.

Източник: бта

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!