Напредва строителството на пътя с 4 платна към "Пишмана", проектират улицата на скалния венец и ремонта на "България" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Напредва строителството на пътя с 4 платна към „Пишмана“, проектират улицата на скалния венец и ремонта на „България“

Публикувана на: 15.03.2019г. 5531 прегледа

5 млн. ще глътнат трите отсечки, които ще облекчат трафика

 

ДОСТА Е НАПРЕДНАЛО СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПРЕКИЯ ПЪТ С ЧЕТИРИ ПЛАТНА КЪМ ДВАТА ГОЛЕМИ КВАРТАЛА – „БУЗЛУДЖА“ И „ЗОНА В“. Вече е готово пътното легло на широкото 14 метра трасе, оформят се бордюри, тротоари и осветление. Трасето е от изключителна важност за трафика в града, защото ще осигурява пряк достъп между кварталите, в които живеят почти 30 хил. души и централната зона. Досега за това бе нужно да се обикаля по няколко километра. Изграждането на трасето, за което се говори поне от 30 години, започна в края на есента и трябва да приключи до началото на лятото. Стойността му е 1,8 млн., а по него работи най-голямата местна пътностроителна компания – „Пътни строежи ВТ“.

Прекият път започва от разклона на улица „Стоян Коледаров”, преминава покрай газстанцията в района и продължава до кръговото кръстовище край Дома за възрастни хора „Венета Ботева”. Има по две платна във всяка посока и обща площ от близо 14 хил. кв. метра.

МЕЖДУВРЕМЕННО СЕ ПРОЕКТИРА И ВиК СИСТЕМАТА НА ДРУГ ДОСТА НУЖЕН ПРЯК ПЪТ, който ще осигурява бърза връзка от централните зони с Южния пътен възел и района на бившия битак. Отсечката ще свърза ул. „Козлодуй“ с ул. „Мармарлийска“ и ще минава край Скалния венец и жилищния квартал, който бе направен на мястото на бившето „Аптечно“. Целта е и тя да разтовари трафика около училище „Патриарх Евтимий“ и да спести няколко километра обиколки през паралелни обходи. Стойността й е близо 900 хил. лв., но преди да се направи настилката, трябва да се оформят подземните комуникации. Това трябва да стане тази година, след което полагането на асфалта е лесно, коментираха от строителната дирекция. Изграждането се забави повече от година, тъй като очакванията са били държавно-общинската „ВиК Йовковци“ да подмени канали и водопроводи, но фирмата няма бюджет за това и ще се осигурява общинско финансиране.

КАКТО „БОРБА“ ПРЪВ СЪОБЩИ, ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ РЕМОНТИРАНА И ПРЕСФАЛТИРАНА И ГЛАВНАТА УЛ. „БЪЛГАРИЯ“ ОТ ПАЗАРА ДО „БЕЛЯКОВСКО ШОСЕ“. В момента върви изготвянето на проект за ремонта, след което ще бъде възложено и самото изпълнение. Реконструкцията предвижда и цялостна промяна на водопроводната мрежа по най-натоварената градска улица, за която по данни на водния оператор „ВиК Йовковци“ загубите от половинвековните водопроводи достигат над 70 на сто. По предварителна оценка ремонтът ще коства поне 2,5 млн. лв. В мандата на настоящия кмет правителството отпусна средства за реконструкция на тротоарите на „България“, както и за оформянето на зелени площи. Освен водопроводи, осветление, настилка и локални паркинги отсечката ще има и система за подземно разполагане на съдове за смет. Контейнерите ще са скрити от погледите и ще са много по-удобни за използване. Тази година в бюджета на кметството са предвидени средства за подземни съдове и в старата част, където е концентриран и основният туристопоток.

 

Доста е напреднало строителството на пътя към „Бузлуджа” и „Зона В”

 

 

loading...

Коментари за "Напредва строителството на пътя с 4 платна към „Пишмана“, проектират улицата на скалния венец и ремонта на „България“"

 • 14.03.2019 в 12:44

  Едно не е ясно.Стария път от Енергото да Домът за стари хора беше хоризонтален и единствения проблем е че има един завой. За новия път изкопаха триметрова траншея

  Отговор
  • 15.03.2019 в 21:54

   3 метровата ти траншея е изкопана защото почвата няма основата ……. изкопана е до твърдо и се насипва за здравина и основа на бъдещия път !!!

   Отговор
 • 14.03.2019 в 14:14

  Пак ли намерихте да мрънкате. Проблема е във вас не в пътя, той ечудесен.

  Отговор
 • 15.03.2019 в 10:40

  Много е важно да се отбележи кой е първи !!!

  Отговор
 • 15.03.2019 в 13:52

  Лелееее, сериозно строителство. Да са живи и здрави момчетата от фирмата изпълнител да завършат работата в срок!

  Отговор
 • 15.03.2019 в 14:24

  Всичко е много добре, но питайте г-н Панов , кога ще направи паркинги, през кой мандат . В старата част до стара болница е нещо страшно , собствениците на жилища няма къде да спрат, да не говорим за туристи.

  Отговор
 • 17.03.2019 в 8:24

  Това са просто страхотни новини хора! Нека да оценим това, което прави премиерът и кметът на Търново!

  Отговор
 • 17.03.2019 в 9:24

  Като спрете да си купувате по 3 коли ще имате място за паркиране. Само знаете да дърпате кредити и за умрелите и да ревете. Като не ви изнася Терминал 2 и на самолета.

  Отговор
 • 17.03.2019 в 16:20

  Тротоара по бул. „България“ го подменяха през 2013 г.
  Ако и новия е с трайност 4 -5 години , то през 2024 отново ли ще го подменят ?
  От къде ще се вземат пари тогава ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!