Бирена мая от потънал през 1886 г. кораб послужи за производство на нова бира | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Бирена мая от потънал през 1886 г. кораб послужи за производство на нова бира

Публикувана на: 15.03.2019г. 690 прегледа

Бира, представена на бирен фестивал в Ню Йорк този месец, е съпроводена с интригуваща история – сварена е с мая, извлечена от бира, която била пренасяна с кораб, и останала 131 години на океанското дъно след потъването му, съобщи Асошиейтед прес.
Пивоварът от Лонг Айлънд Джейми Адамс произвел бирата „Deep Ascent“, като използвал мая от бутилки бира, пренасяни с луксозния лайнер „Орегон“, който пътувал по маршрута Англия – Ню Йорк и потънал край Файър Айлънд през 1886 г.
Адамс извадил бутилките на повърхността през 2017 г. и култивирал маята в епруветки. През следващите две години се занимавал с варене на тестови партиди бира. Крайният резултат е бира с лек плодов вкус.
Адамс заяви, че целта му била да произведе бирата, която е можело да се пие на борда на кораба през 1886 г. „Самото виждане, че е възможно бутилки бира да бъдат извадени на повърхността от океанското дъно и от тях да се извлече мая, е вълнуващо“, каза любителят на бирата Питър Боу от окръг Шенектади, щата Ню Йорк.

Източник: бта

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!