74 четения

Ученици от СУ „Емилиян Станев“ събраха песните за Велико Търново в книга

Възпитаници на гимназията ще участват на 21 март в големия концерт за празника на града

 

23 ПЕСНИ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪБРАХА В СБОРНИК ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Книгата вече е в печатницата и ще бъде представена по време на концерта „Музика за Велико Търново“, посветен на празника на града. Ученици от паралелките с разширено изучаване на музика ще свирят от 17,30 часа в голямата зала на общината.

Песни, хорови творби и инструментали са събрани в книгата, съставена от търновските тийнейджъри. Идеята за този сборник е на техния учител Станимир Демирев, преподавател по акордеон. С него обаче децата се срещат и в часовете по съвременни електронни музикални системи. Според програмата, по която учениците работят, те изучават електронни програми за обработване на звуци, учат се и на писане на електронни ноти. Имат и специално оборудвано музикално студио, което е пълно със съвременна техника, разказва директорът на училището Кина Котларска.

От една задача, която Станимир Демирев поставил на възпитаниците си, се родила в крайна сметка книгата. Учителят решил да предизвика момчетата и момичетата да издирят в интернет песни за Велико Търново и да запишат нотите им. Когато бройката на песните и инструменталите набъбнала, те решили да ги издадат в книга, която се нарича „Песни за Велико Търново“.

На Добри Войников е може би най-старата песен, която учениците са успели да издирят, да запишат текста и нотите й. Тя се нарича „Ние сме търновци“. Самият Добри Войников е автор и на текста, и на музиката. Последната пък е авторска и е написана от единадесетокласничката в „Емилиян Станев“ Ралица Нуцова. Ралица е направила рап парче за родния си град, което също е включено в книгата.

Децата са издирили песни на търновския учител по музика Иван Данчев, включили са мелодия, композирана от техния учител Станимир Демирев, взели са разрешение от авторите на песента „Децата на Търново“, писана специално за „Пеещи камбанки“, формацията, която работи към Младежкия дом. В сборника е включен и неформалният химн на старата столица, който изпълнява Руслан Мъйнов.

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ СТЕФКА СТОЙКОВА И СЛАВКО СЕРГЕЕВИЧ, КОИТО СЪЩО СА УЧЕНИЦИ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“, са автори на корицата на сборника. Те са направили колаж от рисунки с пейзажи от старата столица. Стефка и Славко са ученици в 12 „а“ клас, това е паралелката по изобразителни изкуства, и двамата мечтаят да учат графичен дизайн в Русия.

НА 21 МАРТ Е ВТОРИЯТ ГОЛЯМ КОНЦЕРТ, В КОЙТО ЩЕ УЧАСТВАТ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА – „Джуниър бенд“. Учениците на Йордан Цветанов ще свирят заедно с колегите си от „Бигбенд Велико Търново“. Тържественият концерт е на 21 март в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, посветен е на празника на Велико Търново и е с вход свободен. Диригенти са Владимир Бошнаков и Йордан Цветанов.

Заедно с двата състава на сцената ще излязат и кларнетистът Илия Илиев – Професора, синът му Илия Илиев, музикантите Пламен Павлов и Иван Памуков. За концерта пристигат Нора Караиванова и Маги Джанаварова.

„Концертът съдържа класическа и естрадна част, ние ще участваме и в двете. Имаме и две изпълнения заедно с „Бигбенд Велико Търново“, което за децата е истинско преживяване“, казва Йордан Цветанов. В момента той работи с 30 деца на възраст от 8 до 12 клас.

Освен че ще свирят с възрастните си колеги, децата ще изпълнят и за първи път пред публика няколко мелодии в нов за България стил. Той се нарича „Ню Орлиънс“ и е нещо средно между джаз и фънк. „Всъщност има една много популярна американска улична група – „Лъки чопс“, която моите деца много харесват. Затова и сме разучили част от техните парчета. Това са улични музиканти, които композират и свирят мелодиите си директно пред хората, като по този начин тестват какво харесва публиката им“, разказва маестро Цветанов.

И допълва, че веднага след този концерт той започва репетиции със своя „Джуниър бенд“ за участие в Младежкия музикален фестивал, който ще съпътства Генералната асамблея на Европейските асоциирани музикални училища. Откриването е във Варна, там ще свирят и възпитаниците на СУ „Емилиян Станев“, което също е член на тази асамблея. Откриването е в първите дни на юни, а няколко дни по-късно музикантите заминават за Пловдив, за да участват в програмата, с която този град се представя като Европейска столица на културата. Момчетата и момичетата на Йордан Цветанов ще свирят на събитие на фондация „Духовно огледало“, чийто председател е Татяна Костадинова. И пак с нея в края на юли „Джуниър бенд“ ще участва и в Европейски творчески лагер в италианския град Барчето. Там заедно с оркестъра ще пътуват и мажоретките на СУ „Емилиян Станев“. Двете формации ще защитават честта на гимназията и на Международния фестивал за мажоретни състави, който е през април.

Междувременно „Джуниър бенд“ репетира и със самодейците от театрална група „Дионисий“ към читалище „Напредък 1911“ в Шемшево, които подготвят спектакъла „Бацилус булгарикус“ по Станислав Стратиев. Режисьор е актьорът от търновския театър Виктор Терзийски.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *