„Аватар” подсказа инсталацията, която оживява, на Светослав Косев и Атанас Марков

Роботът, който съчетава роботика и арт, ще остане в Изложбените зали до празника на Велико Търново

АТРАКТИВНА ИНСТАЛАЦИЯ, КОЯТО ОЖИВЯВА, КОГАТО ПОКРАЙ НЕЯ ПРЕМИНАВАТ ХОРА, ПРЕДСТАВИХА МИНАЛАТА ВЕЧЕР СВЕТОСЛАВ КОСЕВ И АТАНАС МАРКОВ. Инсталацията е конструирана в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново и ще остане там до празника на града 22 март.

„Това е робот, който съчетава роботика и арт. Има сензори, които прихващат движението на човека и посредством компютър предават това движение на сервомашинки и… целият робот оживява. Има написан специално код, който управлява цялото това атрактивно нещо“, разказва Светослав Косев, преподавател по графичен дизайн във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той именно е работил по артистичната част на проекта, а техническата е дело на Атанас Марков.

„Тази инсталация дойде като продължение на предишните два интерактивни проекта – „Интерактивно-генеративни формации“ и „Виртуална арена“. Само че, докато при тях събитията се случват на двуизмерна плоскост, върху която се прожектират изображения, сега роботът е триизмерен. И всъщност е жив организъм. Ние това искахме да направим – да проверим дали можем да създадем живот“, разказва още Светослав Косев.

Пространството, в което се развиват събитията, е с размери 500х500х350 см. На скеле са закачени пластмасови пъстри топки, които са малки, когато са спокойни. Тръгне ли под тях да се движи човек, те стават големи.

Двамата автори тръгнали от филма „Аватар“, в който главният герой при докосването на едно растение, предизвика мигновена реакция от страна на цяла група растения от същия вид. Докосването кара растенията да се скриват в основата си.

Двамата търновци искали инсталацията им да е достатъчно голяма, за да е впечатляваща. Затова, за да няма рискове, те я вдигнали, но с тези размери рискували топките високо над главите на хората. Избрали обектите да бъдат топки като детските играчки, които всички са имали като малки. „Има обаче едни специални топки за плажа, които са свити и когато ги хвърлиш, се разтварят. Използвахме тях в проекта си. А после се оказа, че изобщо не са случайни, тази детска играчка е известна в научните среди като „Сфера на Хоберман“. Това е леко и цветно пластмасово устройство, което се отваря по забележителен начин, превръщайки се от звезда в голяма сфера. Тренира се фината моторика и контролът над движенията на ръцете. Ние направихме няколко експеримента с нея и се оказа, че може да бъде отваряна и затваряна със зададен размер с помощта на сервомашинки. Впоследствие на базата на тези първоначално предвидени елементи беше изградена цялата конструкция за инсталацията“, разказва Светослав.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *