Прогноза за времето през месец март

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 3 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 12 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 39 мин. Фазите на Луната през месеца са: 06.03. – новолуние, 14.03. – първа четвърт, 21.03. – пълнолуние, 28.03. – последна четвърт. Началото на астрономическата пролет е на 20.03. в 23 ч. и 58 мин.

Климатична справка: През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават летни – около и над 30 гр.

Прогноза: Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9, а в планините – между минус 8 и минус 3. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/ кв. м, в планините – между 60 и 90 л/ кв. м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8 и минус 3, а най-високите – между 20 и 25. През март динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена и времето ще е променливо, с чести промени на температурите и фазата на валежите. През първото десетдневие от месеца, въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Месецът ще започне с предимно слънчево и топло време с максимални температури между 13 и 18. На 2 – 3 март през страната ще премине атмосферно смущение и на места ще превали дъжд и сняг, но съществени валежи не се очакват. Температурите временно ще се понижат. Към 4 – 5-и преносът на въздушни маси ще е от юг-югозапад и температурите бързо ще се повишат. Към 6 – 8-ми се очаква отново да премине атмосферно смущение, по което ще има валежи и понижение на температурите. В края на първото десетдневие температурите отново ще се повишат. В началото на второто десетдневие температурите ще се понижат и до края на периода ще бъдат близки до нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи около 11 – 12-и и към 15 – 17-и март, като по преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг. И през третото десетдневие времето ще запази динамичния си характер. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения. Най-голяма вероятност за валежи има в периода 22 – 25 март и в края на месеца.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *