Дъщерите на отец Славчо Мария и Любов представиха изложбата „Мост между културите“

След В. Търново 22-те фотопана заминават за Русе, Пловдив и Женева

ДВЕТЕ ТИЙНЕЙДЖЪРКИ МАРИЯ И ЛЮБОВ ИВАНОВИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДСТАВИХА ИЗЛОЖБАТА „МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИТЕ“, която беше открита в петък вечерта в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица. Експозицията съдържа снимки, които разказват за преживяванията, емоциите и успехите на 18 деца от България и Холандия. Всички те са били част от проекта на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ – „Мост между културите“.

22 фотопана показва сдружението, което вече три години организира ученически лагери, в които момичета и момчета на възраст от 12 до 16 г. имат възможност да опознават различни култури и религии. Снимките са дело на професионалните фотографи Калина и Борис Борисови, които отразяват иновативния подход в търсенето на диалог между културите.

Две години участва в лагера 15-годишната Любов. Първата година тръгнала, записана от майка си. И признава, че останала очарована от преживяването. Затова следващата година тръгнала с по-малката си сестра Мария, която е на 13. Двете момичета разказват, че благодарение на участието си в лагера са успели да влязат в джамия, в католическа църква, в синагога, да надникнат в протестантски и в будистки храм. Въпреки че и двете знаят достатъчно за религиите, защото са дъщери на отец Славчо Иванов, който служи в църквата „Св. Николай“, момичетата казват, че им е било интересно и любопитно да слушат разказите за другите религии и да трупат още познания.

Любов и Мария учат в СУ „Емилиян Станев“, Мария е избрала паралелката по хореография, а Любов изучава засилено изобразително изкуство. Готови са да тръгнат на лагер и това лято, още повече че в заниманията от миналата година участват и деца от други държави.

„Първата година лагерът тръгна много спонтанно, благодарение на съдействието на Община Стара Загора. Миналата година се включиха деца от Холандия, което направи проекта международен и децата имаха възможност да пътуват до Холандия. Тази година ще има тийнейджъри и от Финландия“, обяснява председателят на сдружението Ангелина Владикова.

Проектът е насочен към тийнейджъри, защото това е възрастта, в която децата стават любопитни за света и с удоволствие опознават други култури и религии. Заради участието на чужденци едно от изискванията за участието в този лагер е момичетата и момчетата да говорят свободно английски език, допълва още Ангелина Владикова.

Изложбата ще остане във В. Търново до 22 март и ще поеме към Русе и Пловдив. През есента снимките ще бъдат показани в сградата на ООН в Женева.

С. АЛЕКСАНДРОВА

сн. Авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *