28 четения

На 16.03.2019 г. в град Велико Търново се проведе първата по рода си регионална церемония по връчването на Бронзови отличия на ученици, участващи в Международната награда на херцога на Единбург

Едноименната фондация в България връчи специални значки и сертификати на 30 участници от СУ „Димитър Благоев“ като символ на упоритостта и отговорността им към личностното им развитие. Бяха наградени и 8 възпитаници на горнооряховската ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”, които първи са се включили в Наградата. В гр. Свищов единствен представител на Международната награда е СУ „Димитър Благоев“, като на национално ниво ние сме с най-много медалисти и обучени лидери – 22-ма.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и взимат участие в Приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

Значките и сертификатите връчиха изпълнителният директор на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” Любомира Велчева и зам.-председателят на търговския отдел в Британското посолство у нас Анелия Тодорова.

„Възхищавам се на упоритостта и постоянството ви, на мъдростта, която проявихте, включвайки се в Наградата. Продължавайте да предизвиквате себе си, защото вие сте Наградата!“ каза Анелия Тодорова.

Опита си по пътя към ниво Бронз от Наградата споделиха Симона IX “а“ и Калина IX „б“ от СУ „Димитър Благоев”. Според Симона, която е помагала в детска градина, включването й в Наградата я е научило, че ако се грижим повече един за друг, и светът ще стане по-добър. От досегашната си ангажираност с Наградата Калина пък се е научила да бъде самостоятелна и да работи в екип.

Да помнят вълнението на днешния ден заръча един от лидерите на СУ „Димитър Благоев“ – Здравка Ганева. Тя припомни на учениците думи на Хорхе Луис Борхес как една шепа пясък и няколко крачки могат да променят пустиня. Сътворете истинската си история, бяха думите на Ганева.

Медалистите продължават напред и се хвърлят в приключението на ниво Сребро и Злато.

Вие сте Наградата!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *