Огнено момиче е най-гиздавият кон в Арбанаси, кобилите Кристин и Касида оформиха челната тройка

Над 1000 души гледаха състезанията по прескачане на препятствия в конната база на „Калоян-92“

Кобилата Fire Girl (Огнено момиче) спечели приза за най- гиздав кон на Арбанаси. 29-ото издание на конкурса, гвоздей в празничната програма за Тодоровден, се проведе в събота, събирайки стотици жители и гости на В. Търново и архитектурния резерват.

Тържествата започнаха с водосвет за здраве и берекет, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий. Кметът на старата столица Даниел Панов подчерта в поздрава си, че ездата не е само спорт или забавление, а е дълбоко свързана с българските традиции. Той поздрави всички именици и им пожела здраве, щастие и много успехи.

В конкурса за най-гиздав кон се включиха над 20 участници от клуба по конен спорт „Калоян-92”, с основател и главен треньор Михаил Костов.

На първо място журито с председател змс Борис Павлов класира младата ездачка Йоана Николова и нейната кобила Fire Girl. Наградата връчи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. Огненото момиче е от породата „Български спортен кон” и е на шест години. Йоана пък е 13-годишна и бе най-малката участничка в конкурса сред ездачите.

На второ място се нареди Ирина Николова с кобила Кристин, а на трето място бе Лоугън Саудърс с кобила Касида. Всички участници получиха награди и от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев.

За настроението допринесоха духовата музика с диригент Владимир Бошнаков и младите изпълнители на студио „Румина“, а за всички гости имаше 350 кебапчета и 40 литра вино.

Празникът продължи със състезание в конната база на ККС „Калоян-92. Надпреварата бе наблюдавана от над 1000 души. В паркура Йоанна Тодорова с кон Криско е първа, втора е Алекс Милчев с Калифорния.

При аматьорите победи Валентина Френкева с Амгория.

В паркура с височина на препятствията 80 сантиметра при децата победител е Алекс Милчев с Айс Гърл пред Елена Николова с Валеско и Христина Серафимова с Девиз.

Първите две места при юношите окупира Анна Ангелова, съответно с Либерти и Клада, третото зае Лоугън Саундърс с Кевоар.

В паркура с височина на препятствия над 110 см победител е Марин Русев с Амгория пред Анна Ангелова с Файър Гърл и Ирина Николова с Кристин. Желаещите да пояздят граждани също получиха възможност да се изявят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *