Педиатрична конференция в Арбанаси събра 250 медици

5-месечно бебе с диабет, малчугани на 4 и 5 години с гастрити, язви и артериална хипертония

Петата великотърновска национална педиатрична конференция „От симптома към диагнозата – клинични случаи“ събра всички изявени родни специалисти в областта на детското здравеопазване. По думите на инициатора на събитието – д-р Валентин Точков, началник на отделението по педиатрия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, тази година се отчита рекордна посещаемост. Участваха общо 250 медици, а лекторите бяха около 60. Форумът се състоя в периода 15 – 17 март в хотел „Севастократор“ – Арбанаси, и бе под егидата на катедра „Педиатрия” към Плевенския медицински университет.

Д-р Точков сподели, че отскоро се оформила една неприятна тенденция, касаеща малките пациенти. „Диагностицираме при някои деца част от тежките заболявания, характерни за възрастните. Става дума за гастрити, язви, артериална хипертония, захарен диабет. Заболяват малчугани на възраст 4 и 5 години, а дори открихме своевременно диабет на 5-месечно бебе. Тези болести дават сигнал, че нещо нередно се случва с децата и трябва да вземем адекватно отношение“, коментира той.

Неговата колежка и водеща на провелото се в рамките на конференцията еднокринологично училище проф. Мая Константинова допълни, че влошената околна среда и вредната храна променя гените на хората. Специалистката обясни, че зачестява диабетът, свързван със затлъстяването при децата.

„Направихме национално проучване и стана ясно, че около 30 процента от децата са с наднормено тегло, а 7 процента са със затлъстяване. Опасното е, че малчуганите стават все по-пълни в по-ранна възраст и това води до промяна на генетичния фонд на човека. С вредната храна, която консумираме унищожаваме т.нар. добри бактерии в червата, а после настъпват всички останали усложнения, които водят до заболявания. В основата стои неправилното хранене“, коментира тя. По думите й бременните жени, които не приемат здравословни храни, белязват завинаги децата си, защото развитието на всеки човек започва вътреутробно. Променените гени пък се предават в следващите поколения.

Форумът бе уважен и от председателя на Националната педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. По негови думи най-големият проблем на съсловието остава огромният дефицит на кадри.

„Педиатрите намаляват и дефицитът на медицински сестри е огромен. Ако не се предприемат много спешни мерки за решаване на тези проблеми, не ни чака нищо добро. Но каквито и спешни мерки да се вземат, резултатът няма да дойде по-рано от 2 години“, заяви той.

Председателят на асоциацията допълни, че друг голям проблем в сектора е ниското ниво на комуникативни умения на лекарите и влошеният диалог с пациентите.

„Опитът ми в медицински одит показва, че от 100 жалби в 50 няма нарушения от страна на медицински екип, а са причинени заради недоволство в резултат от неправилни взаимоотношения межди лекарите и пациентите“, заяви специалистът.

На форума бяха засегнати още теми от областта на детската хирургия, неврология, кардиология, алергология, пулмология, онкология и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Педиатрична конференция в Арбанаси събра 250 медици

  • 18.03.2019 в 15:04
    Permalink

    Продължавайте да откривате хранителни вериги и скоро само мутанти ще отглеждате. Когато посетих отварянето на Кауфланд ме потресе колко хора с наднормено тегло, едно време това го нямаше. Сега само някой печелят, а толкова много губят от тази лакомия. Ако вземат големи заплати всичко изяждат, ако карат нови хубави коли се избиват. Къде е проблема явно в збърканото възпитание.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *