4 четения

СЕВЛИЕВО СТАВА ДОМ НА СЕМЕНАТА НА 20 АПРИЛ

Община Севлиево и организаторите на фестивала „Семе Българско“ ще възродят традицията за размяна на традиционни сортови семена 

 

 

 

През последните години светът се фокусира върху здравословната консумация на  плодове и зеленчуци от съответната географска ширина. Човешкото ДНК, чиято памет е събрала информацията за всичко, свързано с поколенията преди нас, е причината тази научна теория да събира все повече привърженици. Защо споделяме това? Защото едва ли някой може да обори факта, че няма по-вкусни от българските сортове плодове и зеленчуци, които помним от детството си, търсим при избора си на стоки и за жалост – все по-рядко намираме.

 

И ако глобалният пазар в света без граници ни налага вкусове и храни, които ние не припознаваме като свои, то Община Севлиево и организаторите на фестивал „Семе българско“ отправят следното предизвикателство – донесете, споделете и вземете! Да предадем щафетата, споделяйки своето имане от семена, за да не изчезнат. Да възродим, чрез личен пример, традицията за размяна, която нашите баби и дядовци са практикували векове наред, за да ги има семената и българските вкусове за поколенията след нас.

 

„Дом за семена“ е новата инициатива на организаторите на фестивал „семе българско“, подкрепена за поредна година от Община Севлиево. Кампанията отправя предизвикателство към всички, които могат и искат, да донесат, оставят и вземат за своите градини или балкони, семена от български сортове в специално монтираната инсталация под формата на кошер в парк „Казармите“ в Севлиево.

 

“С радост застанахме зад идеята българските сортове да намерят своя дом, да се приютят под един покрив и да успеят да достигнат безплатно до все повече нашенци, търсещи вкуса на истинската, ароматна и здравословна храна”, коментира кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

 

На 20 април в парк „Казармите“ в Севлиево домът на семената ще отвори врати – донесете, споделете и вземете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *