Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Търновските социалисти с безапелационните 90% от гласовете издигнаха Елена Йончева за водач на евролистата

Резултатът от европейските ще определи дали ще има и предсрочни парламентарни избори, изтъкнаха червените

ОБЩИНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БСП ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДКРЕПИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ЗА ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ. В събота социалистите с таен вот гласуваха за 21 имена, които на следващия ден бяха обсъждани и в Националния съвет на партията. Весела Лечева и Валентин Ламбев си направиха отвод, за да могат да продължат работата си в парламента.

134 гласа получи Елена Йончева, което означава, че за нея са гласували почти 90% от делегатите в конференцията. Следващите двама са с по 60 гласа и това са Деница Златева и проф. Иво Христов. 52-ма са подкрепили Ирина Бокова, Момчил Неков е с 51 гласа. Следват Крум Зарков, Янаки Стоилов и Кристиян Вигенин, Петър Курумбашев, Александър Симов, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Георги Свиленски, Сергей Станишев, Константин Проданов, Корнелия Нинова, Николай Бериевски, Румен Гечев, Тома Томов, Трифон Панчев и Явор Божанков.

„Най-важното нещо за промяната е да спечелим изборите. Второто, което вече случва, е да покажем, че този парламент е неработещ и неефективен. Този парламент губи времето на българските граждани и цялото общество и не позволява да подобрим влошаващите се демографски показатели, финансови показатели, бедност и корупция. Този парламент изяжда с всеки работещ час от енергията на българските граждани“, каза народният представител Весела Лечева по време на конференцията, на която социалистите обсъждаха националното значение на изборите за Европейски парламент и задачите на БСП.

„Резултатът от европейските избори ще е определящ за това ще има или не предсрочни парламентарни избори. Той ще е ключов и за местните избори, защото няма шанс да загубим европейските избори и след това да спечелим местния вот през октомври. Той ще е своеобразен Рубикон не само и не толкова за нашата партия, колкото за посоката на развитие на нацията и държавата – посока, която е обусловена от радикална и нетърпяща отлагане промяна в модела на управление. В този смисъл европейските избори ще бъдат обективен тест за обществения вот на недоверие срещу правителството на г-н Борисов“, каза в доклада си зам.- председателят на Общинския съвет на БСП Стефан Антонов. И допълни, че мащабите на предстоящия вот зависят от няколко фактора, свързани с непрестанните тежки вътрешнокоалиционни политически противоречия и личностна неприязън, които Борисов нарича „стабилност“, със серията натрупани скандали и откритото лобистко законодателство, с опита за опрощаване на 57 млн. лв. задължения към държавата на Кирил Домусчиев по закона за приватизацията и следприватизационен контрол, с концесията на летище София, която е и предпоставка за рискове за националната сигурност. „Като допълним процедурата за закупуване на изтребители, при която конкурентните условия бяха брутално зачеркнати и заменени от мнозинството в парламента с политическо решение, промените в Изборния кодекс в нарушение на Венецианската конвенция, съгласно която не могат да се правят промени в изборното законодателство 6 месеца преди изборите, всичко това е с една-единствена цел – властово и политическо оцеляване на управляващата върхушка“, коментира Антонов.

„Няколко думи за ситуацията в нашата община, която ще опишем със случай от преди месец, когато групата на БСП в Общинския съвет предложи семейства с доход под социалния минимум да бъдат освободени от такса детски градини и детски ясли, да бъдат предоставени културни ваучери на всички абитуриенти за посещения на културни събития, да бъде създаден общински фонд за подпомагане хронично болни и такива с редки, но тежки заболявания деца, месечните карти за пътуване на пенсионерите да бъдат намалени от 34 на 15 лв. Всичко това беше определено като, цитираме, „пасквил“ от кмета и областен председател на ГЕРБ Даниел Панов и отхвърлено. Цинизмът му не обижда нас, но сваля всички благовидни маски, които кметът и обкръжението му са носили години наред. Дори само този епизод от иначе дълъг сериал е достатъчен ГЕРБ да бъде изпратен в политическата история от всички нас – хилядите хора, които сме запазили своето гражданско и човешко достойнство“, заяви още Стефан Антонов.

В края на конференцията заслужили дейци от движението на ветераните в БСП получиха почетни грамоти по повод 10-годишнината от създаването на движението.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 thoughts on “Търновските социалисти с безапелационните 90% от гласовете издигнаха Елена Йончева за водач на евролистата

 • 18.03.2019 в 12:48
  Permalink

  БСП винаги е била болшевишка партия, състояща се от чугунени комунести. Това, което се опитваше да покаже при Станишев и Миков – някаква привидна европеизация, не премахна дълбоката пропаст между онова ръководство и членовете. При Нинова болшевиките русофили овладяха ръководството и всичко си дойде на мястото. Най-образно – Нинова-човек на Путин, Станишев-човек на Мартин Шулц.

  Отговор
 • 19.03.2019 в 6:59
  Permalink

  Елена знае, че ако не „спечели“ имунитета на евродепутат, ще бъде осъдена, защото доказателствата за пране на пари са безспорни. Които я избират да бъде в листата, помагат на един престъпник да избегне наказание.

  Отговор
 • 19.03.2019 в 9:30
  Permalink

  Издигнете кандидатурата за евролистата на пияните адвокатки Стасинопулу и Янкова.Ще ни прославят страната в Брюксел с пиянски кръчмарски запой и сиртаки до ранни зори.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *