48 четения

За час на тъмно в защита на Земята – 30 март 2019

Какво е Часът на Земята?

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.

Провежда се винаги в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч. Тази година Часът на Земята е на 30 март.

Мотото и тази година е: Свържи се с природата. Повече информация за Часа на Земята 2019 има тук.

Часът на Земята традиционно акцентира върху връзката с природата, която прави живота ни възможен. По-данни на доклада„Жива планета“ тя ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост. Сред тях са жизненоважният достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства, а не на последно място природата ни предоставя и среда за почивка и приятни разходки.

По време на Часа на Земята милиони хора от целия свят символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

Какво е 60+

Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. Ето и някои от големите емблематични победи, резултат от кампании на Частът на Земята:

– От помощта за възстановяване на стотици хектара увредена гора в Грузия до използване на социалните медии, за да  насърчи хората в Австралия да заемат позиция за опазване на горите на Тасмания, част от световното природно наследство, Часът на Земята 2016 обединени хиляди в защита на великолепните горих на планетата. Тъй като повече от 250,000 дървета бяха засадени по света, действията на хората за порден път показват, че заедно можем да засадят семената на по-добро бъдеще за един и за всички.

– Гората на Часът на Земята в Уганда – през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Часа на Земята. Засадени са 500 000 местни дървета. Министърът на околната среда дарява 1000 от тях.

– След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, трябва да възстанови напълно засегнатата околна среда. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.

– Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност, на повече от 4%.

– През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар.

– В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.

– Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище.

– В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *