За поредна година Тодоровден беше отбелязан в две свищовски села

В свищовското село Драгомирово кметът Марин Крачунов за поредна година организира чудесен празник за жителите и гостите на населеното място, по случай Тодоровден.

Домакинът пристигна на тържеството облечен в българска народна носия, с което показа уважението си към националните традиции и приветства всички с хубавия български празник. Специални гости на тържеството бяха народният представител Станислава Стоянова, кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и представители на общинското ръководство, които също отправиха своите поздрави към жителите на селото.

Тодоровден традиционно се свързва с атрактивните конски кушии, които и тази година бяха акцентът на празника. 16 каруци с впрегнати коне и магарета, и четирима ездачи мериха сили на надбягванията, които създадоха много настроение в присъстващите. Молебен за здраве отслужи отец Евгени, а животните бяха накичени с червени пискюли, осветени за здраве и сила. По традиция, кметството беше подготвило за всички участници грамоти и награди, като не бяха забравени и ездитните животни, които получиха по една торбичка овес. Народният представител д-р Станислава Стоянова и председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов бяха осигурили по една бутилка свищовско вино, със специално изработена поздравителна картичка за всеки един участник в кушиите, с което изразиха благодарността си за съхраняването на българските обичаи и нрави. Празникът продължи с песни и танци, в изпълнение на художествени състави и групи за народни танци от селото.

Тодоровден беше отбелязан и в село Вардим, където на стадиона на селото се бяха събрали, както публика и гости, така и участниците в конските кушии. Отец Христо отправи своята благословия за здраве, а кметът на селото Сенка Добрева поздрави участниците и гостите, и изрази радостта си от това, че българските традиции са живи. Оспорвано надбягване се очерта и тук, а празничното настроение остана през целия ден.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *