Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ ще участва в Национална кулинарна купа 2019

СПГ „Алеко Константинов” се класира за участие в Национална кулинарна купа на България, която ще се проведе през месец април в Пловдив.

От 14 до 16 март се проведоха регионалните кръгове от Националните състезания по професии. Младите ресторантьори от ХІ „б“ клас на Свищовската професионална гимназия взеха участие в категориите: „Най-добър млад готвач“ – Василена Димитрова, „Най-добър млад сервитьор“ – Надя Игнатова и „Най-добър млад барман“ – Исмаил Исмаил. Домакин на състезанието за Североизточен регион бе Професионална гимназия по туризъм „Васил Берон” – град Велико Търново, а състезанията се проведоха в хотел „Меридиан Болярски”.

Състезанията по професии се организират от Министерството на образованието и науката, а партньори в него са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Българската асоциация на барманите и Българската асоциация на професионалните сомелиери.

Началото на надпреварата даде инж. Розалия Личева – Началник на РУО – Велико Търново. Тя благодари на спонсорите, подкрепящи инициативата на МОН, както и на преподавателите, допринесли за професионалното изграждане на днешните състезатели по професии.

Младата надежда на СПГ „Алеко Константинов” в кулинартото изкуство – Василена Димитрова очарова журито с екзотично и модерно меню, включващо топло предястие – „Фарширована круша, изпечена в бутер тесто с мус от синьо сирене и бри, сос амарето и карамелизирани плодове” и основно ястие – „Свинско бонфиле с поширано цвекло, глазирани бейби моркови, жасминов ориз, сос розе и еспума от пащърнак и мента”. Високо бяха оценени вкусовите качества на приготвените от нея ястия и начина ѝ на работа.

Надя Димитрова с финес и професионализъм сервира приготвените от Василена асортименти, предложи към тях подходящи вина и демонстрира декантиране на червено вино.

Гимназията за първи път участва в категорията „Най-добър млад барман“. Исмаил Исмаил презентира пред строгото жури интерпретация на класически коктейл – Джин Физ и се справи много добре с предизвикателствата от втория кръг – Black Box.

Всички участници на Свищовското училище бяха поощрени от журито за старанието и показаните умения, но само Васелена Димитрова продължава в голямата надпревара през месец април.

 

 

 

По информация на СПГ „Алеко Константинов” – гр. Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *