12 четения

5 причини да си направим салата от маруля

Пролетта слага на трапезата зеления зарзават. Вкусна, свежа и пълна с витамини и минерали, марулята е много полезна за здравето. Ето 5 ползи от зелената залата:

Витаминна бомба

Марулята е богата на витамини, особено на витамин С. Това я прави особено подходяща за пролетния сезон, когато имунитетът ни е по-слаб след зимата. Освен това марулята помага за изчистване на червата от шлаки, които често се образуват при нездравословно хранене и повишена консумация на тлъсто месо. Ако сте решили да се подложите на пролетна детоксикация, не пропускайте да включите марулята в менюто.

Богата на целулоза

Богатото съдържание на целулоза прави марулята много ефективна при нередовен стомах. Ако имате запек, в рамките на един ден похапвайте само най-вътрешните листа на марулята в комбинация с ябълки. Стомахът ви ще се е оправил до края на деня. Регулирането на перисталтиката е и причина марулята да е основа на много диети.

Високо съдържание на желязо

Заради желязото в състава си марулята е подходяща за хора с анемия. Тя е пълноценен заместител на хранителните добавки с желязо по две причини. Първо, е естествен източник на желязо и не вкарва в организма изкуствени вещества и химикали. Второ, така приетото желязо се абсорбира много по-бързо от организма.

Помага при безсъние

Редици проучвания показват, че марулята има успиващо действие. Затова салата с маруля ще ви помогне да се справите с неспокойствието преди лягане. Друг плюс на марулята е, че засища, без да създава усещане за тежест в стомаха. Дори да решите да изядете салата с маруля преди лягане, това няма да се отрази на съня ви.

Богата на фибри

Високото съдържание на фибри и вода в марулята е друга причина зелената салата да участва в почти всяка диета. Редовната консумация на маруля подсилва, макар и малко, метаболизма. Важно е тук да уточним, че подобни здравословни и диетични качества на марулята са валидни само ако не сте я полели с калоричен дресинг.

Накисвайте листата на марулята поне за 15 минути в студена вода, преди да ги нарежете за салата, съветва marica.bg. Така ще паднат химикалите, останали по повърхността на листата.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *