34 четения

72-годишен мъж e първият донор за тази година

72-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в реанимацията на Великотърновската болница, стана донор на черен дроб. Той е бил приет в интензивното отделение на областната болница в неделя с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите вчера е изпаднал в мозъчна смърт. В този изключително труден момент близките му са взели благородното решение да дарят органите му и по този начин да бъдат спасени други човешки животи.

Във вторник екип на ВМА беше транспортиран със самолет „Спартан” на Военновъздушните сили до летището в Горна Оряховица. Експлантацията на органите беше извършена в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

Трансплантацията на черния дроб продължи 5 часа и беше извършена във Военномединската академия в София от екипа на проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Проф. д-р Владов, заяви, че в момента реципиентът е в добро състояние.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от Великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

От началото на 2019 година, това е първа успешно реализирана донорска ситуация в България.

От своя страна координаторите по донорство за област Велико Търново – д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, благодарят на близките на 72-годишния мъж, които въпреки тежката загуба взеха решение за донорство.

Един коментар за “72-годишен мъж e първият донор за тази година

  • 21.03.2019 в 16:15
    Permalink

    Добре де, може ли да се вземат органи за трансплантация от толкова стар и увреден човек. Това вече на нищо не прилича.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *