Европейската комисия ще финансира идеи за намаляване на пластмасовите отпадъци

Европейската комисия организира конкурс за социални иновации, чрез който ще финансира идеи за намаляване на пластмасовите отпадъци. Общата сума, която институцията ще отдели, е 150 000 евро. Добрата новина за българските социални предприемачи е, че имат шанс да реализират идеите си и да спечелят спонсорство за тях.

В тазгодишното издание на конкурса ще бъдат подкрепени инициативи, които осигуряват намаление на пластмасовите отпадъци и замърсяването с тях чрез подобряване на съществуващите процеси или чрез въвеждане на съвсем нови продукти и начинания. С помощта на тези нововъведения трябва да се понижи количеството на създаваните пластмасови отпадъци, както и да се насърчи повторната употреба и рециклирането им.

Всяка година Европа произвежда 27 млн. тона пластмасови отпадъци. Затова основна цел на инициативата е крайният резултат да доведе до системна промяна на местно, национално и европейско равнище.

Независими съдии ще определят три проекта, всеки от които ще бъде награден с 50 хил. евро през м. октомври 2019 г. Всички необходими сведения са публикувани на интернет страницата на конкурса – https://eusic.challenges.org/.

Заявления за участие може да се подават до 4 април 2019 г. (12:00 ч. централноевропейско време).

Въпроси за конкурса може да изпращате на: [email protected]

Конкурса може да следите на: https://twitter.com/eusocialinnov?lang=bg

Създаден в памет на първопроходеца в социалните нововъведения Диого Васконселуш, европейският конкурс за социални нововъведения се провежда от Европейската комисия във всички държави – членки на ЕС, и всички асоциирани държави по „Хоризонт 2020“. На седмата година от съществуването си конкурсът вече е като пътеводител за социалните новатори в Европа, тъй като използва доказана методика за подкрепа на идеи на ранен етап и за поддържане на мрежа от радикални новатори, които променят обществото към по-добро. Всяка година конкурсът е посветен на различен въпрос, засягащ Европа. Тази година темата е „Справяне с пластмасовите отпадъци“.

Източник: https://gabrovo.bg/bg/news-article/7630

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.