60 почетни граждани и 60 носители на наградата "Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

60 почетни граждани и 60 носители на наградата „Велико Търново

Публикувана на: 22.03.2019г. 564 прегледа

В чест на 22 март Община В. Търново дава морални и материални награди. Близо 60 са вече почетните граждани, носителите на наградата „Велико Търново” са също толкова, сред тях има и пет организации.

ТИТЛАТА „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО” Е НАЙ-СТАРАТА МОРАЛНА НАГРАДА. За първи път званието е дадено през 1916 г. на фелдмаршал Август фон Макензен за неговите заслуги като командващ съюзническите войски в Първата световна война.

След това е имало повече от 10 години прекъсване и за втори път титлата е дадена чак през 1929 г. на ген.-майор Никола Петков Бакърджиев, който е отличен за заслуги за стопанското издигане на старата столица. Четири години по-късно, през 1933-а, почетен гражданин става ген. Василий Йосифович Гурко, син на освободителя на В. Търново ген.-фелдмаршал Й. В. Гурко. После, в периода 1947–1994 г., почетни граждани са обявявани 24 пъти, а от 1996 г., когато традицията става ежегодна, до 2009 г. – 16 пъти.

Дейците на културата се оказват най-облагодетелствани и най-често номинирани за почетни граждани. Те са близо 20 и сред тях блестят имената на писателите Емилиян Станев, Стефан Мокрев и акад. Антон Дончев, поетът Матей Шопкин, актрисите Елена Стефанова и Лина Ковачева, режисьорът Въло Радев. Девет са спортистите, които имат тази титла, и сред тях Весела Лечева, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Илиян Киряков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Антоанета Стефанова… Имаме петима икономисти, деветима чужденци. Самият Тодор Живков е почетен гражданин на Велико Търново. В списъка е и главата на търновската църква – митрополит Григорий.

Статутът на званието „Почетен гражданин на Велико Търново” казва, че тази титла се дава на онези български и чуждестранни граждани, които имат особени заслуги към града във всички области на обществено-политическия живот. Особените заслуги обаче остават широко понятие и затова напоследък дебатите около почетната титла стават все по-остри.

Какво получават почетните граждани? Имената им се вписват в Книга на почетните членове, която е нещо като летопис на почетното гражданство на В. Търново. Тя съществува от 2002 г. Оформянето на страниците за всеки отделен почетен гражданин за периода 1916 – 2006 г. е било поверено на н. с. Невяна Бъчварова, а от 2006 г. досега това прави Станислава Ботева. БЛИЗО 60 ТЪРНОВЦИ И ПЕТ ОРГАНИЗАЦИИ СА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО”, която съществува от 1996 г. Проф. Лилия Наумова, Петър Борсуков и Яна Първанова са първите, получили този приз. И тук културните дейци имат превес, те са най-често награждаваните, показва справката на Община Велико Търново. Ето имената на някои от тях: Ненко Маров, проф. Йордан Андреев, Панайот Димитров-Понката, режисьорът Недялко Ковачев, поетът Радко Радков, проф. Казимир Попконстантинов, арх. Теофил Теофилов. 15 научни работници, петима икономисти, двама спортисти има сред наградените. Веднъж наградата е връчена посмъртно. Пет са институциите – Регионалният исторически музей, читалище „Надежда”, клуб „Традиция”, Корпусът на мира, национално движение „Българско наследство”. Наградата е ежегодна и също като почетната титла се дава в чест на празника на града. До тази година отличените получаваха пластика, която беше мраморно копие на Омуртаговата колона от великотърновската църква „Св. 40 мъченици” с релефен надпис „Награда Велико Търново” и съответната година на присъждане. Автор й беше скулпторът Станчо Ганев. Сега обаче наградата е нова, под формата на плакет, направен по проект на доц. Пеньо Пенев. Плакетът е елемент от кметската огърлица.

„ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО”, „ПОЧЕТЕН МЕДАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ЗЛАТЕН” И „ПОЧЕТЕН МЕДАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – СРЕБЪРЕН” дава още общината. Отличията са били учредени по повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци. След това през 1985 г. в Монетен двор на НРБ са изработени първите копия по проект на художника Георги Чапкънов. Първият от посочените е за държавни ръководители, чуждестранни държавници, политически и обществени дейци, посетили града, вторият е за удостоени със звание „Почетен гражданин на Велико Търново”, а третият – за лица с особено високи заслуги към страната и към града.

С. БОЯНОВА

loading...

Коментари за "60 почетни граждани и 60 носители на наградата „Велико Търново"

  • 25.03.2019 в 12:16

    Между тези 60, са хора, които на гребена на политическите интереси станаха почетни граждани. „Заслугите“ им са конюктурни и не толкова важни, а някои са си изпълнявали преките служебни задължения и са получавали заплати. Не знам, кой как ги определя, но подхода и критериите трябва да се променят. Доста са „Почетните граждани“, които са били в позиции на конфликт на интереси – пример – общински съветник и сам за себе си гласува да е почетен. Мога още , но не ми се разсъждава, защото се натъжавам и възмущавам и само себе си наказвам…Дори и сегашната награда буди въпросителни…???!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!