Базар на традиционните занаяти събра майсторки от шест града | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Базар на традиционните занаяти събра майсторки от шест града

Публикувана на: 22.03.2019г. 690 прегледа

ПИСАНИ ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА, НАПРАВЕНИ ОТ ПЛЪСТЕНА ВЪЛНА И БРОДИРАНИ, БЪЛГАРСКА БРОДЕРИЯ, СУВЕНИРИ, ИЗПЛЕТЕНИ ОТ ЦАРЕВИЧНА ШУМА, И ИЗРАБОТЕНИ С ДЕКУПАЖ, КУКЛИ, БИЖУТА, КАЛОФЕРСКА ДАНТЕЛА, ФРИВОЛИТЕ показват в Пролетния базар на традиционните занаяти майсторки от София, Варна, Велинград, Троян, Габрово и Велико Търново.

Те са разположили своите уникални произведения на втория етаж в комплекс „Славяни“ и ще бъдат там до 23 март. Всеки един от тези дни е посветен на два занаята, които майсторките ще представят подробно на посетителите на базара, а също и са готови да обучават всеки, който прояви интерес.

„Започваме с плъсти и българска бродерия. Следващият ден е посветен на боядисването на яйца с различни технологии и плетенето с царевична шума. На празничния 22 март ще си говорим за калоферската дантела и ще плетем такава, както и ще тъчем на колани с кора. На 23 март ще покажем как се майстори фриволите и ще плетем на една кука“, разказва Искра Илиева от сдружение „Седянка“, което е основният организатор на базара.

ДАМИТЕ ОТ „СЕДЯНКА“ ПОКАЗВАТ СВОИТЕ УНИКАЛНИ БРОДИРАНИ БИЖУТА, ЧИЯТО МАЙСТОРКА Е ЕЛКА МАСЛЯНКОВА. Тя е подредила на щанда и бродирани яйца, магнити с българска бродерия. До нея Бистра Николова е разположила чудните си сувенири, изплетени от царевична шума. Бижута от дантела, диадеми и колиета, направени от плъстена вълна допълват пъстрия щанд на търновки. Редом до техните произведения са подредени и уникалните кукли на Мария Робова от Горна Оряховица, която, където и да ги покаже, обира овациите и наградите.

Плъсти, фриволите, изискана сребърна бижутерия, национални костюми и гайтани показват и гостите от Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти в София. Варна гостува със сувенири, направени с техниката декупаж и с картини от камъчета. Плетени на една кука детски дрешки, чанти и играчки са донесли в старата столица майсторките от Троян, а Елена Белева от Велинград събира погледите на всички присъстващи с изключителни писани яйца.

„Тази древна технология съм я наследила от рода си. Знам че на майка ми дядо й също е писал яйца с восък, а аз го правя от малка“, разказва Елена. Тя е донесла във Велико Търново не само готови писани яйца, но и писалки, с които се работи, за да покаже как точно става това изкуство. „Имам една писалка, чиято дръжка е изработена от дървото люляк, а писецът – от сребърна пара. Сега ги правят и от мед. Среброто и медта са отлични проводници на топлина, а пчелният восък трябва да се нанася топъл“, обяснява майсторката.

Понякога само за изписването на едно яйце на Елена Белева са й нужни два-три дни, но тя признава, че не съжалява за отделеното време, защото в крайна сметка се получават неповторими картини върху черупката на яйцето. А тя умее да рисува традиционни велинградски флорални мотиви, да прави икони върху яйчената черупка, както и родни шевици. Елена е изписала патешки, гъши яйца, има дори и Богородица върху щраусово яйце. Най-многобройни са й кокошите, които тя прави само с восък и боя.

В базара този път участва и Николинка Александрова от Велико Търново, която, също като Елена, не е професионален художник. Тя предлага сувенири от дърво, картини, направени с пирограф и с декупаж. „Рисувах като малка, после… забравих, че обичам да рисувам. Но преди време съпругът ми подари пирограф на дъщеря ни и аз изведнъж си спомних колко обичам да се занимавам с изкуство. Имаме склад за дърва и някак нещата се получиха естествено“, казва Николинка. Съпругът й извършва първичната обработка на дървото, заглажда го, за да е с идеална повърхност, изрязва го в различни форми. „После трябва около месец да изсъхне. Някои дървета се напукват, някои се изкривяват. Съпругът ми ги изправя и аз тогава започвам да рисувам върху тях“, разказва Николинка. Освен с пирограф тя рисува и с молив, прави и декупаж.

ТОВА Е ВТОРИЯТ ПОДОБЕН БАЗАР, КОЙТО ДАМИТЕ ОТ „СЕДЯНКА“ ПРАВЯТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те започнаха по Коледа и са категорични, че искат базарът да се случва четири пъти в годината – в различните четири сезона.

Идеята им е не просто да показват своите произведения на изкуството, а да увлекат след себе си деца и възрастни, на които да предадат знанията си за различните народни занаяти, които владеят. Само така традицията може да бъде запазена и предадена през поколенията, категорична е Искра Илиева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!