Честит празник! | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Честит празник!

Публикувана на: 22.03.2019г. 432 прегледа

Уважаеми великотърновци и гости,

Скъпи приятели на Старата столица,

С голямо вълнение и искрено щастие Ви поздравявам по случай Празника на Велико Търново, който заедно отбелязваме на 22 март!

Днес празнува българският дух, който толкова силно се усеща край крепостните стени на Царевец и Трапезица, в сакралния храм „Свети Четиридесет мъченици“, дори по най-малките улички на старопрестолния град.

22 март е извор на национална гордост, на вдъхновение, на вяра и надежда в доброто бъдеще.

Празникът ни напомня, че от много векове пред България има един път – да бъде силна и независима европейска държава.

Именно от Търновград братята Петър и Асен се опълчват на Византия и възстановяват държавността, утвърдена от храбрия цар Калоян.

А при цар Иван Асен Второто българско царство се нарежда сред европейските първенци и лидери, а Търново постига най-големия си блясък.

И това става след паметното сражение при Клокотница и великата българска победа, на която е посветен Празникът на Велико Търново.

Гледайки към миналото, пред нас изгряват образите на всички онези търновци – славни българи, чиито дела са им отредили незаличимо място в пантеона на благодетелите на Старата столица.

Какво е общото между всичко това? Отговорът е един – благото на Велико Търново и България.

Нека Старата столица, нека бъдещето на децата на нашия град и община бъдат тази кауза, която ще стои над всичко, ще ни обедини, за която ще работим заедно и занапред!

Нека за Велико Търново се говори с добро както в България, така и извън пределите й. Нека учим нашите деца да познават славното ни минало, да обичат Родината и старата й столица.

Благодаря на всички, които работят за славата и величието на Велико Търново.

Честит празник!

Даниел ПАНОВ

Кмет на Велико Търново

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!