26 четения

Областната полиция за пример в страната със 70% разкрити ало измами за над 100 000 лв.

Ст. комисар Благородна Макева: „Превенцията и работата с възрастните хора тук е на много високо ниво”

„Областната полиция във В. Търново е спокойна дирекция, но се нарежда на 12-о място у нас по разкриваемост. За пример служи работата с телефонните измами, от които са разкрити близо 70%. Не мога да не подчертая, че превенцията и работата с възрастните хора също е на завидно ниво, а кражбите са драстично намалели“, каза вчера на брифинг старши комисар Благородна Макева, заместник-директор на Националната полиция. Тя и пожарникар N 1 у нас Николай Николов бяха гости на отчета на дирекцията за свършеното през миналата година.

Директорът на ОДМВР Димитър Машов допълни положителната оценка на представителката на МВР и каза, че разкритите ало измами са за над 100 000 лева, а 20 от участниците в схемите са или зад решетките, или с повдигнати обвинения. От 13 измами през м.г. са били разкрити 9. Заради това през последните месеци телефонни измами няма, а при опити хората вече се хващат доста трудно на „въртачите“ по телефона. Благодарение на спецзвеното във В. Търново за лов на ало измамници, са били разкрити и доста други такива престъпления в страната.

ЗАРАДИ ДОБРАТА РАБОТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ДИРЕКЦИЯ ще получи пари за ново хранилище за веществени доказателства и модерна лаборатория и техника по проект на МВР за 4 млн. евро, по който сега се прави обществената поръчка, заяви още старши комисар Макева. Освен това скоро ще пристигнат и 12 нови автомобила за охранителните полицаи, допълни още тя.

ОБЩИЯТ БРОЙ НА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРЕЗ М.Г. В ОБЛАСТТА е бил 2851, или с 500 по-малко от предходната година, съобщи старши комисар Машов.

На въпрос кое полицейско управление би похвалил заради разкриваемост от близо 55% той отговори така: „Всички районни управления работят добре и всеотдайно. Най-натоварени са обаче във В. Търново и Г. Оряховица.” Този отговор предизвика поредната положителна оценка у Благородна Макева: „Вашият директор има бащински подход към всички – хвали ги, когато трябва, и ги наказва, когато заслужават. Ние все пак сме дали различни насоки за подобряване на работата и специално за изборите тази година”.

ДОБРА ОЦЕНКА ДАДЕ ЗА РАБОТАТА НА ПОЖАРНИКАРИТЕ и главен комисар Николай Николов. Той похвали челния опит на търновци да слагат датчици за пожари в домовете на възрастните хора и призна, че тази идея едва сега се прилага и в други градове на страната. Той обаче изказа тревога заради множеството пожари на сухи треви, които са всекидневие, но са много опасни. Само за един ден преди броени дни в страната имало 645 пожара на сухи треви и стърнища, каза Николай Николов. И допълни, че за съжаление, при палене на домашни огньове най-често загиват възрастни хора. Другият сериозен проблем, по който от година имало преговори между различни ведомства да се напише наредба или закон, било умишленото палене на ниви нощем, след което се искали помощи от фонд „Земеделие“. Тази практика е пресечена, доколкото е възможно, заради отличното взаимодействие между нас и полицията, подчерта още на краткия брифинг вчера гл. комисар Николов.

Нели СУКОВА

2 коментара за “Областната полиция за пример в страната със 70% разкрити ало измами за над 100 000 лв.

 • 22.03.2019 в 13:31
  Permalink

  Браво на полицията. Наистина са много добри във Велико Търново. Дано намерят сили и начин да изкоренят напълно от нашият град. Комлименти.

  Отговор
 • 22.03.2019 в 22:32
  Permalink

  Казва се не „ало“, а Телефонни измами. Разбра ли, дрисло неграмотна?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *