Шефът на детското отделение д-р Валентин Точков се срещна с петокласници от ОУ "Св. Патриарх Евтимий | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Шефът на детското отделение д-р Валентин Точков се срещна с петокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий

Публикувана на: 22.03.2019г. 1337 прегледа

ШЕФЪТ НА ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА Д-Р ВАЛЕНТИН ТОЧКОВ СЕ СРЕЩНА С ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“. Лекарят разказа на малчуганите как и защо е станал лекар и след това дълго отговаря на въпросите, с които те го затрупаха.

Д-р Точков гостува на децата по повод инициативата за часове по професионално ориентиране, която започна под патронажа на кмета на общината инж. Даниел Панов. Организацията на събитията в училищата е възложена на екипа от специалисти по кариерно консултиране и ориентиране към общинския Център за подкрепа и личностно развитие. Целта е по-малките ученици да получат съвети и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование.

„Търсете собственото си удовлетворение, когато избирате професия. Заемете се с това, което щи ви носи радост. Ако ходите с желание на работа, значи това е вашата професия. Ако усетите, че не сте щастливи с избора си, променете го. И няма значение на колко години сте тогава – на 25 или на 30. По-добре е да се откажете и да влезете в професията, която наистина ще ви прави свободни“, каза д-р Точков пред младите си приятели.

Той разказа на малчуганите, че е лекар и в кръвта си, защото медици са били и двамата му родители. „У дома се говореше за болести и болни хора. Когато аз се разболявах, не ме пускаха да играя и това много ме ядосваше. Затова реших, че искам да бъда лекар и да помагам на децата, когато се разболеят, по-бързо да оздравяват, за да могат да се срещат с приятели и да играят“, призна д-р Точков, който е възпитаник на Хуманитарната гимназия във Велико Търново, а след това и на Медицинския университет в Плевен.

Имал ли е време да играе, защо не е избрал спорта, след като е тренирал баскетбол всеки ден, какви оценки е имал в училище, би ли сменил лекарската професия с друга сега, бяха част от въпросите, които петокласниците задаваха на своя гост. А д-р Точков търпеливо обясняваше на хлапетата, че и той като всеки ученик е имал слаби оценки. Че е обичал баскетбола и футбола и за да бъде на терена и да не пропуска тренировки, стриктно е спазвал дневния си режим и е учил уроците си. „Да, мислил съм да сменя лекарската професия. Но честно да ви кажа, не знам какво друго бих работил. Обаче, когато бях във втори-трети клас, на село имаше един дядо Косьо, който беше овчар. Толкова ми харесваше неговата безгрижност и свобода, че нямах търпение той да се откаже и аз да му взема гегата. Така че това е била другата ми мечта – да бъда овчар, но вие не ми се смейте сега. Не станах овчар, лекар съм вече 30 г. и нищо друго не съм работил през живота си“, каза д-р Точков.

Той призна на децата, че винаги се е водил от сърцето си, затова и е останал в България. „Да живееш на друго място всъщност не е решение. След 1988-89 г. много млади българи заминаха. Сега много се връщат. Истината е, че ще бъдете щастливи там, където ви уважават, и в професията, която ви носи лично удовлетворение“, категоричен беше детският лекар.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!