Тържествените символи на старопрестолнината | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Тържествените символи на старопрестолнината

Публикувана на: 22.03.2019г. 578 прегледа

ЧЕТИРИ ТЪРЖЕСТВЕНИ СИМВОЛА ИМА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ХИМН, ГЕРБ, ЗНАМЕ И ОГЪРЛИЦА. „ШИШМАНОВАТА ПЕСЕН” Е ХИМНЪТ и това е най-старият от всички символи. Песента звучи като тържествена за града от 1965 г. при откриване на културния празник „Поглед към вековете”. Оттогава химнът се изпълнява при тържествени случаи с общинско значение, като за целта се спазва задължителен протокол. Особено, ако в събитието са включени и останалите символи – гербът, издигането и свалянето на знамето и използването на огърлицата с градския герб.

ТРИ ЛЪВА ЕДИН НАД ДРУГ УКРАСЯВАТ ГЕРБА

Лъвовете са подредени върху щит, около който има корона. Това е записано в правилника за символите, печата и отличията на Община Велико Търново. През 1974-1975 г. е проведена дискусия за разработване на нов герб на града. Идеята е заимствана от новооткрити символни изображения на българските царе от Търновград, които историкът Петър Коледаров и хералдикът Христо Дерменджиев предлагат на вниманието на обществеността чрез поредица публикации в местни и национални печатни издания. Свидетелство за пряко и несъмнено използване на три лъва в средновековни изображения на българските царе се съхранява в Националната кралска библиотека в Мароко. Запазен е част от ръкопис от края на ХVІ в., който е препис от оригинал с автор арабски пътешественик, посетил България в края на ХІV в. Във фрагментарните му бележки за страните, които обхожда, се съдържат сведения за Търновград и рисунка на щит на царска стража с фигури на три лъва, разположени един над друг. Това изображение кореспондира с едно по-късно сведение в хроника на Вселенския църковен събор в Констанц (1414–1418), съставена от Улрих Рихентал. Хронистът описва гербове както на видни участници в събора, така и гости, между които и България.

Григор Спиридонов е автор на идейния проект за отличителен знак на Търново. Той прави два графични проекта – с познатото вече изображение на три лъва и с изображение на конник. В началото на 1975 г. вестник „Борба” публикува идеите и след обсъждане е одобрен проектът с трите лъва. После въпросът за герба влиза в дневния ред на заседание на Изпълнителното бюро на Общонародния комитет за развитие на В. Търново като исторически, културен и туристически град. Заседанието се е провело в София на 11 април 1975 г. Пенчо Кубадински, който тогава е председател на Изпълнителното бюро, одобрява предложения проект на Григор Спиридонов. Пластичното изпълнение на проекта на художника е дело на скулптора Георги Чапкънов.

ЗНАМЕТО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПУРПУР ВИОЛЕТ И НА НЕГО Е ИЗОБРАЗЕН ГЕРБЪТ НА ГРАДА В ЗЛАТЕН ЦВЯТ. Този цвят е наложен като отличителен белег на града, без това да е ратифицирано в официални документи на местната управа и много преди решението й за възприемане употребата на общинско знаме. От 1969 г., когато за първи път влиза в „А” Републиканска футболна група, „Етър” излиза на терена и с пурпурновиолетов екип. От 80-те г. на ХХ в. окончателно променя своя цвят от черно-бял на пурпурновиолетов и става единственият отбор в България с такъв спортен екип. Постепенно цветът е възприет и трайно наложен в екипите на великотърновските клубове за други спортове, за да носи информация за принадлежност към града.

ОГЪРЛИЦАТА С ГЕРБА Е НАЙ-МЛАДИЯТ СИМВОЛ. Имаме я от 1998 г., когато Управителният съвет на Национално сдружение на общините приема решение за изработване на такива огърлици за възстановеното честване на Деня на българската община.

Кметската огърлица се състои от 12 месингови медальона, обединени в четири групи според формата и оцветяването си. В средата е разположен основният елемент – медальон с шестоъгълна форма, изображение на изправена лъвска фигура и релефен надпис с абревиатурата „НСОРБ”. Медальоните са свързани един за друг с помощта на метални верижки, образувани от три реда двойки халки. Най-голям е медальонът с герба на Велико Търново, направен от скулптора Станчо Ганев. Огърлицата е изработена по единен за всички общини образец, като се различава по медальона с изображение на съответния общински герб.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!