Велико Търново празнува на 22 март вече 140 години

ВЕЧЕ 140 Г. ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАЗНУВА СЕБЕ СИ НА 22 МАРТ според съществуващите сведения. А първите доказателства, че 22 март е празник на Велико Търново, се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма „Св. 40 мъченици”, състоял се на 9 март по стар стил.

На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани. За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на светите Четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. След това е възстановен благодарение на будните жители на кв. „Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата „Св. 40 мъченици” под наслов „Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от търновската общественост, която свързва празника на града с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на св. Четиридесет мъченици.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *