За здрав сън: Топло легло и хладен въздух в спалнята

Безсънието се превърна в глобален проблем, което и стана причина да бъде учреден Световен ден на добрия сън – 21 март.

Според учените една трета от живота си човек прекарва в сън, но все още много хора не се замислят за неговото качество. Те редовно нарушават режима си, без да си дават сметка за последиците и за факта, че не позволяват на мозъка си да отдъхне.

Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести. Предлагаме ви няколко съвета за добър сън.

Никога не пренебрегвайте проветряването на спалнята преди сън и помнете, че леглото ви трябва да е топло. Чистите чаршафи от естествен материал също са задължителни за добрия сън. В спалнята ви обаче не бива да е топло. При хладен въздух сънят е по-добър и здравословен. Голямо значение имат цветовете на спалното бельо и на стените. Червеното води до безсъние, а светлосиньото и светлозеленото успокояват.

Топла вана с добавени ароматни масла, чаша топло мляко с мед, билков чай, кратка разходка или отпускащ масаж – всичко това ще помогне за качествения сън, а и за добрия ви външен вид.

Спането без пижама действа отлично върху нашата кожа, позволявайки <210> пълноценно да диша през нощта. Ако ви е студено, по-добре се завийте с още едно одеяло. Когато се събудите, ставайте. Повечето хора обаче имат навика да погледнат часовника и ако е рано, да продължат да се търкалят в леглото. Ползата от такова залежаване е повече от съмнителна. Опитайте се да ставате по-рано и ще установите с колко положителни емоции и полезни дела ще се обогати вашият ден. Можете да направите гимнастика, да вземете душ, без да бързате, да се погрижите за себе си, да си приготвите пълноценна закуска.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.