Държавата реже приема в 16 професионални направления, ВТУ и Военният университет сред засегнатите

ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ И НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ЩЕ БЪДАТ ПОТЪРПЕВШИ ОТ РЕШЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО да бъде отрязан приемът в 16 професионални направления. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в края на миналата седмица, когато представи план приема в държавните висши училища за новата учебна година.

Решението е за някои специалности държавната поръчка да бъде драстично намалена, за други да е дори нулева. Икономика, национална сигурност и администрация и управление са направленията, в които образователното ведомство иска да намали приема.

Кои са всички специалности, които ще пострадат от това решение в двата търновски вуза, все още не е ясно. Със сигурност обаче нулев е приемът в специалността „Политология“, по-малко ще са местата по държавна поръчка за специалностите „Администрация и управление“, както и в „Обществени комуникации и информационни науки“ във ВТУ, където от миналата година нулев прием има и в специалността „Туризъм“. Великотърновският университет вероятно ще се раздели и с бройките си за „Национална сигурност“, която специалност има по-дълга традиция в Националния военен университет „Васил Левски“. Там пък през последните години сериозно намаляват местата по държавна поръчка в направлението „Администрация и управление“. И двата вуза обаче могат да наваксват с платени студенти в специалностите, за които държавата им налага ограничения.

Министерството на образованието води политика за преструктуриране на приема от 2016 г. Броят на студентите, които да бъдат приети се определя въз основа на предложения от самите висши училища и това колко са приели миналата година, а за държавните той се определя и въз основа на оценката за учебната и научна дейност, реализацията и това дали професионалното направление е с по-голям очакван недостиг на пазара на труда. Идеята е университетите да се специализират не само в национален план, но и на регионално ниво.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *