182 четения

Емил Павлов стана почетен гражданин на Велико Търново

 

Арх. Румяна Брайнова и д-р Светлозар Стойков получиха наградата „Велико Търново“

ЕМИЛ ПАВЛОВ, КОЙТО Е ОРГАНИЗАТОР НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“, получи от кмета Даниел Панов инсигниите, които придружават титлата „Почетен гражданин“ на старата столица. Той беше отличен по време на тържествената сесия на Великотърновския общински съвет, която се проведе на 22 март в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

„За мен е наистина голяма чест да получа най-високата награда на Велико Търново. Приемам това отличие не само за себе си, а и за целия екип, с който работя за фестивала. Има и един човек, който много щеше да се гордее с наградата и това е майка ми, която почина преди два месеца“, каза развълнуван в словото си Емил Павлов и допълни, че приема наградата и като награда за търновските ансамбли, които участват във фестивала и го подкрепят.

Емил Павлов прави Международния фолклорен фестивал вече 22 години. Той е председател на Националната секция на ЦИОФФ за България и учредител на наградата „Златна кобилица“, която се дава от фондация „Международен съвет на организаторите на фестивали и традиционни изкуства – ЦИОФФ“ за принос в съхраняването на нематериалното културно наследство.

ДОЦ. Д-Р СВЕТЛОЗАР СТОЙКОВ И АРХ. РУМЯНА БРАЙНОВА СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“. Те също получиха отличията си от кмета Даниел Павлов.

Доц. д-р Светлозар Стойков е началник на акушеро-гинекологичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и беше номиниран от своя колега д-р Мавроди Калейнски за неговите значителни заслуги към Велико Търново, за високи постижения и особен принос в развитието на града и общината в сферата на здравеопазването, демографията и медицинското образование.

„Човешкият живот е твърде кратък, но в него има дни и събития, които никога не се забравят. Този ден за мен е такъв. Аз съм лекар и като всеки лекар, всеки ден се намирам между живота и смъртта, но това не притъпи чувствата ми през годините и днес аз се вълнувам. Тази награда не е само за мен, в крайна сметка аз съм труженик на тихия фронт. Тази награда е и за моя екип, за директора на болницата, който гласува доверие на нас, на кмета на Велико Търново и за всички лекари от извънболничната помощ“, бяха думите на доц. д-р Светлозар Стойков.

Три организации застанаха зад номинацията на арх. Румяна Брайнова за носител на наградата „Велико Търново” – „Зонта Интернешънъл“, Културно-просветно сдружение „Клуб – Велико Търново“ и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков. Арх. Брайнова, която е дългогодишен главен архитект на търновската община, получи приза за изключителния си принос в опазването, съхранението и адаптирането на недвижимите паметници на културата във Велико Търново и общината.

Тя прие наградата с думите: „Аз искам да поговоря повече за празника, защото покрай всички награди забравяме, че това е нашият ден. Последното му възстановяване е през 1984 г., когато, по някаква случайност може би, аз бях в групата, която трябваше да реши дали един празник на квартал може да стане празник на целия град. И сега се радвам много, че тогава взехме такова решение. Радвам се и за наградата, но най-вече съм щастлива, че този празник се съхрани 35 години. Това доказва, че той е нужен на хората“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Емил Павлов стана почетен гражданин на Велико Търново

 • 23.03.2019 в 1:00
  Permalink

  Бре, бре, голяма фамилия тия Павлови – то фолклорни дейци, то кметове, то инженери…

  Отговор
 • 25.03.2019 в 12:46
  Permalink

  Тотално се обезцениха тези призове , за съжаление !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!