92 четения

Хиляди търновци и гости на града празнуваха 22 март с шествие, концерти и на хорото

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАЗНУВА НА 22 МАРТ ВЕЧЕ 140 ГОДИНИ И СЕ ОКАЗВА, ЧЕ СМЕ ПЪРВИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ИМА СВОЙ ПРАЗНИК. Това каза в празничното си слово кметът инж. Даниел Панов. От трибуната пред сградата на общината пред стотиците търновци, които се бяха събрали в центъра на града, кметът припомни, че обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България ще е проява на национална отговорност и на държавническа мъдрост. „Битката при Клокотница винаги ще е сред най-звездните мигове в българската история. Това бива осъзнато от търновци още преди 140 години. Затова преди година инициативен комитет предложи Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България. 22 март ни задължава да погледнем назад към историята и да открием отново заветите на славните българи. Но в ден като днешния трябва да надникнем и в самите нас. Защото историята ни дава както отговор на въпроса кои сме, така и ни задава друг въпрос – накъде отиваме и какво правим за бъдещето?“, каза кметът.

ИМЕННО ОТ ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ”, В КОЯТО Е ПРОВЪЗГЛАСЕНА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ И В КОЯТО клетва пред Бога полагат депутатите от Учредителното събрание, започна по традиция празничният 22 март с тържествена литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Гости, официални лица и граждани поднесоха цветя пред саркофага на Калоян, а след това бяха осветени знамената на различни институции.

От двора на църквата тръгна и празничното шествие, начело на което бяха учениците, които носят портретите на 40 благодетели и дарители на града. Шествието завърши пред сградата на общината, където бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново.

В ранния следобед в музей „Възраждане и Учредително събрание” беше открита изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност”, която представя дневниците на първите законотворци на следосвобожденска България. По традиция празникът продължи с технопарти и стрийт парад, с концерта на Любо Киров и Севдалина и Валентин Спасови, които поведоха и голямото търновско хоро. Пред сградата на общината беше и концертът на талантливите деца на Велико Търново.

Денят завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и със зрелищна заря.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите от Великотърновския избирателен район Весела Лечева, Валентин Ламбев, Явор Божанков, доц. Милен Михов и Симеон Симеонов, евродепутатът Ева Майдел, извънредният и пълномощен посланик на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, делегации на побратимените градове, областният управител проф. Любомира Попова, много кметове и кметски наместници, както и всички общински съветници уважиха празника на града.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *