След 20 проведени търга никой не иска 200-годишно килийно училище в Плаково

Няма мераклии и за старото школо в Къпиново, смъкват им цените

ОТ ТРИ ГОДИНИ НАСАМ СА ПРОВЕДЕНИ 20 БЕЗУСПЕШНИ ТЪРГА ЗА ДВЕ МЕСТНИ УЧИЛИЩА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ЕДНО ОТ НАЙ-СТАРИТЕ У НАС – КИЛИЙНОТО УЧИЛИЩЕ В ПЛАКОВО. Заради липсата на кандидати по предложение на Надзорния съвет за приватизация на общинско имущество цените им ще се намалят с 30 на сто. Процедурите вървят още от 2017 г., но на тях не се явява никой и покрай организирането им се акумулират само разходи. Междувременно старото килийно школо или „Метоха“, както го наричат местните, започва да се събаря. Сградата се намира в двора на селския храм „Рождество Богородично“.

Тъй като училището и църквата са строени по едно и също време, се смята, че майсторът и на двете е ученик на Колю Фичето. През годините са изготвяни няколко проекта за възстановяване и реставрация, но средства така и не били отпуснати. Училището е построено през 1810 г. В началото е било само две стаи впоследствие към тях са достроени още няколко.

Килийното училище функционира, докато в селото е построено първото светско училище. За кратко в сградата се е помещавала детската градина. По-късно през годините старото школо е обявено за паметник на културата. С началото на новия век обаче училището започва да тъне в разруха, а средства за спасяването му няма. Местните с възмущение споделят, че докато някога хората са делили от залъка си, за да строят църкви и училища, днес ние сами погубваме живата си история.

Първоначално за имота са искани 21 хил. лв. без ДДС, но заради нулевия интерес, в момента цената е паднала до 17 хил. лв.

ИДЕНТИЧНА Е И СИТУАЦИЯТА С БИВШЕТО УЧИЛИЩЕ В КЪПИНОВО. И тук процедурите за продажба, които са били организирани са над 20, но нито една успешна. Заради липсата на мераклии се намалява драстично цената и от 65 хил. лв. вече за имота заедно с просторния му двор се искат 52 хил. лв. По правило 30 на сто от приходите от сделките ще отидат и за двете села. Според брокери двете сгради са изключително подходящи за домове за възрастни хора или за малки хотели.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *