Търновската община чака повече от 11 млн. лв. за два паркинга и две кръстовища

Обща електрическа система ще дава информация за свободните места за паркиране

ПОВЕЧЕ ОТ 11,1 МЛН. ЛВ. ЧАКА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДВА БУФЕРНИ ПАРКИНГА И ДВЕ НОВИ КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА В ГРАДА. „В началото на февруари проектът влезе за оценка и се надявам до края на тази седмица тя да е готова. Повече от година и половина подготвяхме и събирахме цялата документация по този сериозен проект, който ще ни даде възможност да направим и пълна рехабилитация на бул. „България“, коментира Мариела Цонева, директор на дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново. Вчера тя беше гост на официалната церемония по откриването на ремонтираната детска градина „Рада войвода“ в старата столица.

До парка с миниатюрите ще бъде единият от новите паркинги, а вторият ще бъде разположен на част от терена на Сержантското училище. Там ще могат да спират 15 автобуса и повече от 120 коли, ще има станция за зареждане на електромобили и места за инвалиди. „Няма да се ползват безплатно тези паркоместа обаче, защото те ще се нуждаят от обслужване, персонал и постоянна поддръжка. Освен това, когато двата нови паркинга бъдат готови, заедно с другите пет в града те ще влязат в една обща електронна система. Тя ще дава информация на хората, които искат да намерят място за паркиране, къде, на кой паркинг, колко са свободните места. Така и туристите, и гостите на града, а и търновци, няма да се лутат, за да търсят къде да паркират автомобилите си“, коментира г-жа Цонева.

По проекта ще бъдат закупени три електробуса, които ще се движат по гласуваната вече нова линия – „Туристическа“, която ще свързва всички туристически забележителности в града. Със средствата по този проект ще бъде изграден и новият пешеходен надлез над „Магистрална“ и ще бъде направена пълна рехабилитация на бул. „България“. Преди обаче да започне тази рехабилитация, ще трябва да бъде положена цялата си подземна комуникация, за да не се налага разкопаване на вече асфалтирания булевард, коментира още г-жа Цонева.

ДВЕТЕ НОВИ КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ ПО МАЩАБНИЯ ПРОЕКТ, ЩЕ РЕГУЛИРАТ ДВИЖЕНИЕТО ПРИ СТАРОТО ОБРЪЩАЛО НА ТРОЛЕИТЕ и на спирка „Беляковско шосе”, където между 17 и 18 часа се получава една от най-сериозните тапи в града.

С. АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *