54 деца ходят на градина в Раданово и Павел, родители не плащат такси за храна с години

Мечтата на директорката Снежанка Златинова и на целия персонал е нова парна инсталация

Детска градина ,,Първи юни” в Раданово е създадена през 1969 г. Днес тя наброява 54 деца, като 6 от тях посещават градината в Павел, която е филиал. Почти всички деца са от местното население, с майчин език, различен от българския. Всички новопостъпили деца първо учат български език, после започват да се обучават по различните образователни направления.

Тук е и Андрю от Англия, който със своето семейство живее в Раданово. Той втора година посещава забавачката и вече говори български език. Децата отсъстват много често без причина, родителите ги записват и отписват през месец-два. Постоянно се налага учители и помощен персонал да посещават домовете им, за да ги съберат за детска градина. Голям проблем е и събирането на таксите за храна и месечната такса. Вече е станало традиция да се запише дете, да идва месец или два на градина и после да спре. За това време, естествено, то дължи такса за храна,

Баба Марта дойде при хлапетата и тази година.

която не се плаща. Отново се налага да се обикалят домовете, да се стига до конфликти с родители. Има несъбрани такси отпреди 4-5 години. Последните две години има голям спад в броя на децата, те заедно със своите родители пътуват за чужбина, за да търсят препитание, като някои се връщат, други остават там за постоянно.

В детската градина има много добри условия за възпитание и образование на децата, сградата е с подновена дограма, от спечелен проект има нови уреди в двора, на които децата обичат да играят. Лошото е, че след работно време в двора влизат по-големи деца и младежи, които чупят уредите и замърсяват тревните площи. Лятото дори е бил направен опит да подпалят беседката, също закупена по проект. Градината е с постоянно видеонаблюдение, но това не спира злосторниците. Мечта на целия персонал е изграждането на инсталация за парно отопление. Това от финансова гледна точка е непосилно за бюджета на детската градина. Сега градината се отоплява с камини на дърва и въглища. Всеки ден през отоплителния сезон се палят 7 печки, което е много трудоемко, мръсно и нерентабилно. Директорът е запланувал закупуването на два нови компютъра, тъй като и в двете групи компютрите са стари и не са от особена полза на педагозите.

Тази година по проект от МОН в Раданово е спечелена интерактивна дъска. В Павел положението не е същото. Там сградата е стара, нефункционална, но все пак и там персоналът се старае да създава добри условия на децата.

СНЕЖАНКА ЗЛАТИНОВА Е ДИРЕКТОР ОТ 9 Г.

Директор на ДГ ,,Първи юни” е Снежанка Златинова. Тя е от Масларево, където е била 10 години директор с група до закриването на детската градина там. Година и половина е работила в Дом за деца в Страхилово и от 2010 г. е директор на ,,Първи юни” в Раданово. Снежанка Златинова е възпитаник на Езикова гимназия ,,Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново. След това завършва ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий”. Има степен „магистър предучилищна педагогика“. В свободното си време дамата пее в певческа група ,,Зорница” към читалището в

Директорката Снежанка Златинова

Масларево. С групата има завоювани много престижни награди, грамоти и дипломи от участия по фестивали и събори на народното творчество. Съпругът й работи в Община Полски Тръмбеш и двамата пътуват всеки ден от Масларево до Полски Тръмбеш, Раданово и обратно. Имат две деца – синът, снахата и внучето Боримир живеят във Велико Търново. Дъщерята със своето семейство вече десетина години живее в Кипър, където Златинови гостуват всяка пролет, за да се порадват на двете внучета Иван и Златин, които пък всяко лято са на гости на баба и дядо в България.

За децата в Раданово се грижат 3 учителки – Невянка Анастасова, Соня Шопова и Вероника Йорданова. Всички са пътуващи от Полски Тръмбеш. Тук работят още две помощник-възпитателки, домакин и готвач. Счетоводителят Еленка Начева работи на 4 часа, като останалите 4 отработва в кметството в Раданово. Колективът е много задружен и поне веднъж годишно пътува заедно за два-три дни до Троян, Елена, Трявна, Русе. В Павел работят един педагог – Паунка Сярова от П. Тръмбеш, домакин и готвач. Скоро се е наложила раздяла с две учителки поради излизането им в заслужена пенсия. И двете са бивши директорки на детските градини в селата, в които живея – Сийка Михайлова от Полски Сеновец и Надежда Димитрова от Павел. Целият персонал влага душа и сърце във всекидневната работа с децата. Постоянно се правят концерти, тържества за всеки празник, родителски срещи с цел да се направи по-достъпен за родителите и местната общност животът в детската градина. Занималните са богато украсени според сезона, уредени са кътове по интереси, за да може всяко дете да се почувства добре, за да се провокира потребността у него да учи, да се интересува от околния свят, да общува със своите връстници и да се подготви за училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *