Десислава Стамова откри първата си самостоятелна изложба | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Десислава Стамова откри първата си самостоятелна изложба

Публикувана на: 27.03.2019г. 660 прегледа

Момичето от Павел събра в Изложбените зали свои бивши учители, павелчани и много приятели

ПЪРВАТА СИ САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА ПОДРЕДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЧКАТА ОТ АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ „АРКУС“ ДЕСИСЛАВА СТАМОВА. Тя е нарекла експозицията си „Кръстопът“ и показва в нея свои фотографии, рисунки върху платна и една 3D инсталация. С тази изложба Десислава завършва и един от модулите в международната IB програма, по която тя учи успоредно с националната в Американския колеж. „Тази програма се нарича „Международен бакалауреат“ и в нея изучаваме шест предмета. Пет от тях са задължителни, шестият е по избор и аз съм си избрала „Визуални изкуства“. За да го завърша успешно и да имам оценка, трябва да направя и изложба. Тази експозиция е резултатът от работата ми през последните две години“, разказва Деси. Тя вече е получила първата оценка от своята преподавателка по визуални изкуства Адриана Христова, сега двете очакват решението и на международната комисия.

„Линии и форми, цветовете между бялото и черното, емоциите, колко спонтанни сме, на какво обръщаме внимание в ежедневието. Забелязваме ли въобще детайлите? Това е концепцията, върху която съм изградила цялата изложба. Дадох си сметка, че едно мигване може да промени света ни, да преобърне живота ни, обаче ние почти не виждаме тези дребни детайли в ежедневието си“, казва Деси и признава, че самата тя е много спонтанна, понякога връхлита като буря. Избрала е да направи творбите си в черно и бяло, черно-бели са и фотографиите, които тя е включила в експозицията.

„С черното и бялото давам само идеи, останалото оставям на въображението на хората. Нека те сами да решат какво виждат, какво искат да видят в платната и фотографиите ми. А и аз сякаш най-добре се заявявам точно по този начин“, признава момичето и казва, че когато тя самата трябва да отговори на въпроса „Коя съм аз?“, веднага казва: „Аз съм Десислава. Идвам спонтанно, емоционална съм и не се страхувам да показвам емоциите си“.

Деси признава, че никога не е изпитвала афинитет към изобразителното изкуство, но в 9-и клас изведнъж се усетила хваната в плен на рисуването и фотографията. Така, когато дошло времето да избира, без колебание решила да избере предмета „Визуални изкуства“. Някъде по това време прочела и „Граф Монте Кристо“ и едно изречение от тази книга и досега не я оставя на мира. „Прочетох следното: „Този живот е една буря, а твоите ръце са моят дом“ и ме грабна. Затова, когато започнах да подготвям изложбата, бях категорична, че то ще присъства в нея. И го превърнах в 3D инсталация“, казва Деси и показва триизмерните букви, които сама е изработила и подредила в изречението, което толкова й харесва.

ДЕСИ Е РОДЕНА В СЕЛО ПАВЕЛ, КОЕТО ДОВЕДЕ НА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА Й И КМЕТИЦАТА НА СЕЛОТО АНКА ЛИЧЕВА, бившия зам.-кмет на Велико Търново Йордан Грозданов, който също е с корени в Павел. Първата учителка на Деси – Милена Дончева, обаче предизвика най-силни емоции у тийнейджърката и тя не успя да сдържи сълзите си. „Тя ме посрещна в първи клас в СУ „Цанко Церковски“ и ме научи на толкова много. Никога няма да я забравя, макар че отдавна вече не съм в това училище“, признава Деси, която останала в гимназията в Полски Тръмбеш до завършване на VII клас. След това кандидатствала в Американския колеж, след което Деси иска да учи в Американския университет в Благоевград и признава, че дори не й е хрумвало да търси университет в чужбина, просто си харесала специалността „Бизнес администрация и международни отношения“ и се концентрирала да сбъдне мечтата си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!