Куп културни изяви отчита народно читалище "Отец Паисий" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Куп културни изяви отчита народно читалище „Отец Паисий“

Публикувана на: 27.03.2019г. 351 прегледа

В сътрудничество с общината, училището, клуба на пенсионера, детската градина и други организации, съпричастни към културно-просветното дело, читалището в Полски Тръмбеш активно участва в планирането и реализирането на културния живот през 2018 г.

Незабравими емоции и радост достави на жителите честването на 5-годишнината от създаването на ВГ „Вдъхновение” през април. Гост-изпълнител на празничния концерт бе популярната изпълнителка и водеща Бони Милчева. С не по-малко вълнение и любов през юни се посрещна честването на 10-годишнината на ВГ „Сияние”. В техния концерт участва приятелят им от Велико Търново Николай Иванов, водещи бяха Диляна Стоянова и Минчо Цачев. Двете вокални групи бяха изградени благодарение на ентусиазма и упорития труд на Петър Петров и под негово ръководство от създаването си до днес.

В Шестия фестивал на руската песен през май участваха 27 колектива от цялата страна. В областния фестивал на пенсионерите „Сребро в косите, младост в душите”, проведен в салона на читалището, участваха 662 изпълнители, 56 състава от 48 клуба на пенсионера от областта. Културната програма за празника на града бе открита с националното фолклорно надиграване „Ритми край Янтра”, в което участваха 13 клуба, гост-водещ отново бе Рангел Вангелов. За децата се организира забавно утро с участие на аниматорите „Веселяците” от Русе. Открита бе изложба с творби на деца от летните клубове по интереси към читалищата от общината и ЦОП П. Тръмбеш. На филма „Революция Х” съгражданите ни се насладиха безплатно в лятното кино на площада. В общинския събор на плодородието „Златна есен 2018” участваха читалищата и клубовете на пенсионера от общината. В четвъртия национален конкурс за млади изпълнители на забавни песни „Полските щурчета” участваха 83 млади таланти, гост-изпълнители бяха Михаела Маринова, група „Вакали”, уникалните гласове на България – Тримата тенори, и група „Тоника Домино”.

През 2018 година на общинското читалище гостуваха ДТ „Стефан Киров” – Сливен, с пиесата „Случайната смърт на един анархист” с участието на Камен Воденичаров, ДТ Разград с постановката „Нестинари“; кино „Арлекин” – Разград, с 3D прожекциите „Гномчета вкъщи”, „Бикът Фердинант” и българският игрален филм „Привличане”, ДТ „Невена Коканова” – Ямбол, с постановката „Юнаци с умни калпаци”; „Младежки театър 220“ – Горна Оряховица, с пиесата „Скъпа Елена Сергеевна”; ДТ Ловеч с пиесата на Молиер „Рогоносци”; ДТ Търговище с пиесата „Тримата братя и златната ябълка” по случай 1 юни, театрална школа „Юлий” – град София, с постановката „Предложения” по Чехов, ученическият театрален състав при СУ „Цанко Церковки” с постановката „Потъник”; ТС „Юлий” – София, с музикално-поетичния спектакъл „Памет” по стихове на Ботев и Вазов по случай Деня на Независимостта на България; ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово, с пиесата „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни.

По програма „Европейска принадлежност” със съдействието на Областна администрация за учениците от горен курс в салона на читалището бе прожектиран българският игрален филм „Българска рапсодия”. Кулминация на изминалата година бе празничният концерт в салона на читалището на 26 декември с участието на Веселин Маринов, Силвия Кацарова, ВГ „Сияние”, ВГ „Славейчета” и участници в четвъртия конкурс „Полските щурчета” от града, организиран от сдружение „Полските щурчета” за връчване наградите на сдружението на най-изявилите се млади хора от община Полски Тръмбеш през 2018 година.

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!