През април е най-великият празник – Възкресение Христово | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

През април е най-великият празник – Възкресение Христово

Публикувана на: 27.03.2019г. 451 прегледа

През месец април светата православна църква ще отбележи най-великия празник – Пасха – Възкресение Христово, както и други почитани празници.

На 6 април честваме успението на светия равноапостолен Кирил Славянобългарски. На 7 април отбелязваме Неделята на св. Йоан Лествичник. Църквата назидава постещите с примера на свети Иоан Лествичник, облечен, подобно на нас, в немощна плът, но който „с пост, бдение и молитва станал и в тяло като ангел“ (тропар на свети Иоан) и изложил в своята „Лествица“ опита на своите велики подвизи за наставление на вървящите по този път. Тази книга, по думите на църквата, „принася вечноцъфтящи плодове на учение, услаждащо сърцата на внимаващите с трезвение: защото е лествица, възвеждаща душата от земята към небесната и вечна слава.“ (кондак на св. Иоан).

На 13 април честваме чудото с Акатиста на пресвета Богородица – Акатистова събота. На този ден ние въздаваме слава на пресвета Богородица с неседално-акатистно пение.

На 14 април отбелязваме Неделята на св. Мария Египетска. Преподобната Мария Египетска е един от най-големите примери за покаяние в историята на църквата. Тя била блудница, която след знамение от Бога изоставя порочния живот и се отдалечава в пустинята, за да се покае за греховете си. Именно там, след 40-годишен пустинен живот, получила св. Причастие от ръцете на св. Зосим се представила пред Бога в святост и правда.

На 20 април празнуваме възкресяването на Четиридневния Лазар (Лазаровден).

На 21 април на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото й, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

На 22 април започва периодът, в който всеки от нас трябва да приготви себе си за Възкресението на Христос чрез съпреживяване на Христовите страдания – Страстната седмица. В този период възпоменаваме предателството, страданията, разпятието, смъртта и погребението на Христос.

На 28 април празнуваме най-големия празник – Празника на празниците – светата Пасха. Денят на Христовото Възкресение е денят, в който Господ Иисус Христос възкръсва от гроба и така завършва спасителната си мисия на земята, чрез което всички ние сме изкупени и дарени с възможността отново да бъдем жители на небесното царство.

Презвитера Моника Давидкова

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!