martineli

martineli

Деца оказаха първа помощ на пострадала жена във Велико Търново

Петокласници от СОУ „Вела Благоева“ помогнаха на пострадала 78-годишна жена във Велико Търново, научи „Борба“. Благородната постъпка на децата е от 12 март, когато в двора на школото забелязали да лежи баба в безпомощно състояние. Без да губят време подали сигнал на телефон 112 в 14:00 часа и докато изчаквали да дойде медицински екип, не се поколебали да окажат помощ на пострадалата, която имала рани по лицето и болки в областта на гръдния кош и рамото. Част от учениците били изкарали курс за оказване на първа долекарска помощ и с придобитите знания наставлявали останалите деца.

Когато екипът на Спешна помощ дошъл, дежурната лекарка д-р Ивелина Ванкова и шофьорът на реаномобила Дончо Братванов били очаровани от хладнокръвието, с което децата реагирали и готовността им да бъдат полезни с каквото могат. Трогнати от жеста им, те подготвили благодарствено писмо до директора на СОУ „Вела Благоева“.

В болницата е установено, че 78-годишната жена има изкълчване на рамото и гръдна травма. Пораженията вероятно са получени след падане.

Пострадалата е оставена за лечение в стационара, тъй като наместването на луксацията се извършва с упойка и от ортопед, а не директно в Спешно отделение, както бе до скоро.

Главният фелдшер на Спешния център във Велико Търново Радослав Илиев информира, че във връзка с благородната постъпка на петокласниците в школото предстои да се проведе курс за оказване на първа помощ.

„Ще потърсим съдействието на младежите от БЧК Велико Търново, които също да се включат в акцията. Курсът вероятно ще се проведе преди лятната ваканция“, уточни той.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *