4 четения

Мръсният въздух допринася за епизоди на психоза сред тийнейджърите

Британски учени установиха връзка между мръсния въздух в Англия и Уелс и епизоди на психоза сред тийнейджърите, съобщи Ройтерс.
Вероятността от психотичен епизод е два пъти по-голяма за децата и тийнейджърите, които живеят в градове в сравнение с връстниците им от селските райони, твърдят учени от лондонския Книгс колидж.
„Изследването ни не показва, че замърсителите са причинили психотичните преживявания сред тийнейджърите, но резултатите ни насочват, че мръсният въздух може да допринася за връзката между живота в град и психотичните преживявания“ – каза ръководителят на изследването Джоан Нюбъри.
Учените са използвали данни от 20-годишно изследване сред 2200 британчета, родени през 1994 и 1995 г. Те са ги сравнили с информация за замърсяването на въздуха в страната от 2012 г. , когато децата са били на около 17 години.
Около 30 процента от обхванатите в изследването деца са съобщили за поне едно психотично преживяване, когато са били на възраст от 12 до 18 години. Най-голяма честота на тези епизоди има в градовете с високо излагане на азотен двуокис, азотни окиси, фин прах и дим.
Младежите, които преживяват психотични епизоди – чуват гласове или имат силна параноя, могат да развият психични разстройства като шизофрения и други заболявания.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *