Съдебен шеф си направи отвод заради снимки с данъчни служители във Фейсбук

Георги Чемширов: „12 г. съм съдия, но такова нещо ми се случва за пръв път“

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Георги Чемширов си направи отвод по данъчно дело заради семейни снимки с данъчни служители във Фейсбук. Те са му показани в поредно съдебно заседание по дело на търновската фирма „Екофрукт“ ЕООД, която обжалва ревизионен акт на Териториалната дирекция на НАП за над 30 000 лева. Съдебният шеф е бил съдия по въпросното дело и е уважил искането за отвод, направено от управителката на дружеството Димитринка Кирилова и нейния адвокат Иван Денев. Сега по случая ще се назначава друг съдия от АСВТ.

Въпросните снимки в социалната мрежа са от освещаване на нов дом преди няколко години. На партито присъстват двама данъчни, единият от които после е сред проверяващите фирма „Екофрукт“. Димитринка Кирилова и съпругът й Кирил Кирилов открили въпросните снимки, които за тях доказват обвързаност и зависимост на съдебния шеф с държавната институция.

„От 12 г. съм съдия и такова нещо ми се случва за пръв път. Приех искания отвод, за да няма никакво съмнение у хората за безпристрастност на съда. За тези години съм имал не повече от два-три отвода, но за стари снимки във Фейсбук с данъчни ми се иска за пръв път. Меко казано, за мен това са глупости. Парадоксалното е, че снимки от личен живот бяха представени в съдебното заседание и дават илюзорна представа, че така в случая съдебната система може да помогне“, коментира вчера съдия Чемширов.

В СЪДЕБНИЯ ПРОТОКОЛ, КОЙТО Е ПУБЛИЧЕН, ПО ПОВОД НА КУРИОЗНИЯ отвод пише, „в интерес на правосъдието би било делото да бъде разгледано от друг състав, спрямо когото страните са непредубедени”. Управителят на фирмата Димитринка Кирилова е казала: „Моля за отвод поради наличие на данни за ваши близки отношения с отсрещната страна, с администрацията, издала процесния ревизионен акт“.

Адвокат Иван Денев: „Нека данъчните си вършат работата, за това никой не спори. В конкретния случай обаче снимките са били факт още преди да започне делото, а по него вече има пет заседания. По делото на моите клиенти до момента се толерира НАП, нашите искания не се уважават. Искаме нова експертиза за комплекс от въпроси как е започнала ревизията в склада на фирмата и за валидността на електронни подписи на проверяващите. За всяко наше искане, ако бъде прието до момента, ни се иска депозит от 250 лева, но в крайна сметка на въпросите ни не е отговорено. Всъщност в съдилищата ни е масова практика да се толерират държавните администрации за сметка на гражданите”.

СПОРЕД ДИМИТРИНКА КИРИЛОВА СРЕЩУ ТЕХНИЯ СЕМЕЕН БИЗНЕС има атака, тъй като за един месец данъчните са им направили над 30 проверки.

Нели СУКОВА

2 thoughts on “Съдебен шеф си направи отвод заради снимки с данъчни служители във Фейсбук

  • 28.03.2019 в 21:28
    Permalink

    Който „споделя“ после да не се оплаква и да спряга „личен живот“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *