Ученици от СУ „Емилиян Станев“ конструират прототип на водородна кола

Тийнейджърите искат да участват в световното първенство по управление на такива автомобили в Прага

ПРОТОПТИП НА ВОДОРОДНА КОЛА КОНСТРУИРАТ ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тийнейджърите са се амбицирали да спечелят първото за България национално състезание по управление на автомобили макети, които се задвижват с водородни батерии и да отидат на световното в Прага.

Правим дубликат на „Тойота Мирай“ – това е колата, която върви с водород. В България още няма много такива автомобили, защото няма станции, където да се зареждат батериите им, но и това време ще дойде“, казват един през друг момчетата и момичетата, които работят върху водородната кола.

Техният автомобил ще бъде в мащаб 1:18 и ще бъде модификация на реалната тойота. Децата разполагат с елементите и детайлите, от които да изградят колата, но ще трябва да променят батериите, да олекотят окачването, да направят аеродинамиката така, че колата да издържа възможно най-дълго, когато тръгне по състезателното трасе. Затова те ще сменят оригиналните гуми с по-подходящи за целта и ще олекотят механиката. „В състезанието като всички останали отбори ще разполагаме с 14 водородни батерии, които ще бъдат напълно заредени. И колата трябва за 4 часа време, да измине възможно най-дълго разстояние по състезателното трасе, т.е. да направим повече обиколки от останалите. Имаме право да сменяме само батериите и гумите, когато се наложи. Всъщност това е състезание, точно копие на „Формула“, обяснява Алекс, който ще „пилотира“ радиоуправляемата кола.

Осем момчета и момичета от най-голямата гимназия в областта са ангажирани с конструирането на водородния автомобил. Те са и тези, които успяват чрез химическия процес електролиза да осигурят достатъчно гориво за колата. „Електролиза е физикохимичен процес. Ние подаваме ток, който минава през водата и тя се разгражда, при което разграждане се отделя и водород“, вещо обясняват Катрин и Християна, двете момичета, включени в екипа, с който гимназията ще се бори за място на световното първенство в Прага. И двете са ученички в Х клас. Останалите конструктори са Костадин и Алекс – деветокласници, и Пенчо и Павел – десетокласници. В проекта са ангажирани още двама десетокласници и това са Мадлен и Радина, Стоян, който е в ХІ клас, и Диана, ученичка в ІХ клас. Всички деца учат в двете най-атрактивни паралелки на училището – „Графичен дизайн“ и „Защита на информацията“.

Учителите по биология и здравно образование Маргарита Бурнева и Светлана Брънкова, Митка Ангелова – по математика и информационни технологии, и Милена Йорданова, учител по химия и опазване на околната среда, работят с тийнейджърите по проекта, чиято голяма цел е създаването на нова методика на преподаване на трите предмета – математика, природни науки и информационни технологии.

ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ГИМНАЗИЯТА СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ РУМЪНСКИЯ ГРАД КЪЛЪРАШ, където се е провело последното изложение на ученическите ателиета, създадени по проекта „Координиране на съвместни политики и оборудване в областта на образованието в трансграничния регион”, финансиран с близо 1 млн. евро от програма ИНТЕРРЕГ V-А Румъния България 2014 – 2020. По този проект само за търновската гимназия има 155 600 евро. Останалите партньори са пет румънски и три български училища.

В Кълъраш учениците на СУ „Ем. Станев“ са представили своите резултати от работата си по фотометрични анализи на вода, изработената от тях машина за сапунени мехури и ръка робот. Предизвикали са обаче фурор именно с модела си на водородна кола. За отличното си представяне тийнейджърите са се завърнали у дома със сертификат за изключителни успехи в областта на образователните игри.

„Проектът приключва в края на април, но според неговите правила ние трябва да продължим да работим с децата и да разпространим идеята за това интердисциплинарно обучение и сред останалите училища. Затова приехме това предизвикателство да конструираме водородната кола. С нея се занимава една от групите ни по роботика, а те в училище са две“, коментира директорът на гимназията Кина Котларска. И уточнява, че от три години вече в училището работят групи по роботика като извънкласна дейност. Идеята е учениците, които сега са в ІХ клас и учат в паралелката по софтуерни и хардуерни науки, след две години да се занимават още по-активно с роботика. „В програмата има включени задължителни модули, които са подадени от МОН. Има обаче и избирателни, които се решават от самото училище. Ние сме избрали роботиката да е един от тези избираеми модули. В момента трупаме оборудване и материална база и активно обучаваме учителите, които след това ще съставят програмата и ще обучават децата“, казва още г-жа Котларска“. И припомня, че миналата година в училището беше открито ателие по интердисциплинарно обучение по природни науки, математика и информационни технологии, оборудване на стойност 85 000 евро.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Един коментар за “Ученици от СУ „Емилиян Станев“ конструират прототип на водородна кола

  • 29.03.2019 в 7:25
    Permalink

    Браво на децата ! Успех в всяко начинание , мили деца !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *