4 причини да правите секс по време на бременност

Бременността променя до голяма степен една жена. В един момент хормоните ѝ така бушуват в нея, че настроенията ѝ се сменят през 5 минути.

Гадене, запек, умора, болки в кръста, главоболие. Това са част от неприятните симптоми по време на бременността, които носят дискомфорт. Дари заради тях или от притеснение, че ще стане нещо на бебето, много жени не желаят да правят секс с партньорите си.

Според някои лекари, интимните контакти по време на този по-особен период за жената не бива да спират, освен ако има някои здравословни пречки.

Ето 4 причини, поради които сексът по време на бременността е полезен:

1. Поддържа кръвното налягане

Високото кръвно налягане засяга 8-10% от бременните жени. То може да доведе до тежки усложнения по време на бременност, които да застрашат живота на майката и бебето. Сексът по това време може да понижи кръвното налягане и предотврати прееклампсия – състояние, което се появява след 20-ата гестационна седмица и се характеризира с високо кръвно. По време на самия акт се освобождава хормонът окситоцин, който спомага за понижаване нивото на стреса и кръвното.

2. Подобрява съня

Когато бебето започне да става все по-голямо и да мърда, бременните по-трудно заспиват или се будят често нощем. Сексът може да направи съня на жените, чакащи бебе, по-сладък и приятен.
По време на секс ендорфините в тялото нарастват драстично, което помага на тялото да се справи с изтощението и да се отпусне за сън. Освен това самото поклащане на тялото по време на половия акт донася на жената не само наслада, а и успокоява бебето в корема ѝ, което не рита през нощта.

3. По-голяма близост с половинката

Бременността е период, в който жената и мъжът може да се отчуждят. Тя става по-дебела и тромава, вечно ѝ се спи, винаги иска нещо за хапване, докато той може да се разсърди, че не му се обръща достатъчно внимание. Истината е, че мъжът е този, който трябва да се напасне към жената, защото тя има по-лабилна психика и не бива да се притеснява с излишни караници. Той трябва да ѝ показва, че я обича и харесва въпреки че е по-пухкава. Според сексолози, сексът също има голямо значение в началото на бременността, защото помага на двамата партньори да не се отчуждят.

4. Облекчава болката

Жените изпитват болка в кръста и корема по време на растежа на бебето. Освен това килограмите в един момент им натежават. Въпреки че някои лекарства облекчават дискомфорта, сексът в такива моменти е за предпочитане.

Други хормони, които се отделят при полов акт, са пролактин, прогестерон и естроген. Те увеличават притока на кръв към таза, като по този начин облекчават неприятните крампи и болки в тялото.

Сексът по време на бременност има и други предимства. Повишеният кръвен поток към вагината може да помогне на жените да изпитат по-лесно оргазъм. Въпреки че е полезен, всяка бременна трябва предварително да се консултира с наблюдаващия я гинеколог.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *