Да изпиеш бутилка вино е все едно да изпушиш 10 цигари

Учени предупредиха, че консумирането на една бутилка вино седмично нанася толкова вреди на здравето, колкото изпушването на 10 цигари, съобщава в.“Метро“.
Таблоидът цитира проучване на екипи от университетите в Саутхамптън и в индийския град Бангор. Те стигнаха до извода, че изпиването на 1 бутилка вино седмично ни излага на еднакъв риск от развиване на рак, като при изпушването на 10 цигари седмично при жените и 5 цигари при мъжете. Алкохолът е не по-малко опасен от никотина при развиването на рак на гърдата, на черния дроб, на червата и, на хранопровода.
Учените стигнали до извода, че ако 1000 мъже и 1000 жени, които не са пушачи, изпиват по една бутилка вино седмично през живота си, от тях 10 мъже и 14 жени ще развият рак. При по-големи количества алкохол съответно се повишава и рискът от рак.
Ако тези 1000 мъже и жени пият непрекъснато по три бутилки вино седмично, от тях 19 мъже и 36 жени ще развият рак. Три бутилки вино на седмица се равнявали на 8 цигари седмично за мъжете и 23 цигари седмично за жените.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *