93 четения

Над 1400 семейства с осигурен детегледач по процедурата „Родители в заетост“

Операцията осигурява заетост на безработни, които полагат грижи за отглеждане на деца

Над 1400 семейства от цялата страна вече са се включили в първите два приема на операцията „Родители в заетост“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Подаването на заявления по третия прием приключи в края на м. февруари. По него можеха да кандидатстват родители на деца от 0 до 5 г., които не са записани в детска ясла или градина. Едно от изискванията беше родителите да имат осигурено работно място или да са самонаети/самоосигуряващи се, но към момента на подаване на документите за кандидатстване да полагат грижи за децата си. По третия прием бе дадена възможност за кандидатстване за детегледач и на многодетни родители с три или повече деца от 0 до 12 г., които са се върнали на работа, а децата им посещават детски ясли/градини или училище.

Целта на операция „Родители в заетост“ е да се подпомогнат родителите на малки деца за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот, като улеснява достъпа им до пазара на труда. Същевременно се предоставя възможност за заетост на безработни, които да полагат грижи за отглеждане на малки деца. По третия прием на процедурата „Родители в заетост“ на ОП РЧР са подадени общо 1874 заявления, от които 215 са от многодетни семейства. До момента са одобрени 361 заявления.

„Липсата на достатъчно места в детските градини е пречка за голяма част от майките да се върнат отново на работа след края на майчинството си. Програмата цели да улесни достъпа до пазара на труда за родители, които отглеждат деца на възраст до 12 години, като помага не само с финансирането на наемната грижа за децата, но и със самото търсене на детегледач. Още повече, програмата позволява и на член от семейството или пенсионер да участва в процедурата“, казва Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Семейството на Сладуна от с. Рибен е сред одобрените за услугата „Детегледач“. Тъй като дъщеря й Катя се ражда с физически проблем, който налага носенето на ортопедични обувки след прохождане, детето не може да бъде записано в детска ясла или градина. След края на майчинството Сладуна е изправена пред проблема кой да поеме грижите за детето, за да може тя да започне отново работа.

„Досега съм отглеждала Катя сама, тъй като съпругът ми работеше, а здравословното й състояние не позволява да я запиша на детска градина. Живеехме само на неговата заплата и ни беше много трудно да се справяме финансово. След като ни одобриха, вече имаше кой да се грижи за Катя, а аз започнах работа“, разказва Сладуна.

Родителите избират сами бъдещия детегледач – първо на базата на документи, а след това провеждат среща с него под формата на интервю или събеседване. В случая на Сладуна детегледач на детето става Катерина – бабата на Катя. Тя е регистрирана в Бюрото по труда като безработна и процедурата й дава възможност за заетост в семейството на 8-часов работен ден. „Със съпруга ми сме спокойни, че член на семейството, който познава добре нуждите на Катя, ще се грижи за нея“, споделя Сладуна.

Процедурата „Родители в заетост“ се реализира по ОП РЧР с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Общият бюджет е 30 млн. лева. Процедурата се изпълнява от Агенцията по заетостта. Повече информация за операция „Родители в заетост“ можете да откриете на http://esf.bg/procedures/roditeli-v-zaetost/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *