261 четения

Напрежение в Павликени заради базалтови кариери

Според запознати битката не е за екологията, а за това кой да предлага материали за новите магистрали

ИЗГРАЖДАНЕТО НА БАЗАЛТОВА КАРИЕРА В МЕСТНОСТТА СТАНЧОВА МОГИЛА В БЛИЗОСТ ДО ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ВЪРБОВКА, ДО КОЕТО ЩЕ МИНЕ И ТРАСЕТО НА МАГИСТРАЛА „ХЕМУС“, предизвика напрежение в Павликени. Жителите на няколко села са изразили желание за протести. Повод за тях е и искането на фирмата „Базалт България“ за промяна на общия устройствен план на района и оформянето на подходи за достъп до находището. Точката е включена в заседанието на Общинския съвет вчера вечерта. Броени часове преди сесията обаче кметът Емануил Манолов оттеглил точката по настояване и на фирмата за предоставянето на допълнителна информация, каза самият той пред „Борба“. Според него настроенията в Общинския съвет са против проекта. „Длъжен съм да входирам заявлението, каза още кметът, но всъщност се оказа, че „Базалт България“ може да внася предложението в Общинския съвет на всеки три месеца“, каза още кметът. Той обясни, че в района е поискано отварянето на три кариери, но само покрай тази „има движение“. „Петрургия“ – Плачковци, и „Пътинженеринг – Русе“, също желаят да извличат базалт в района, но проектите им се бавят. Фирмата „Базалт България“ първоначално е получила отказ от РИОСВ, но впоследствие е обжалвала и спечелила всички дела и е направила споразумение с екоинспекцията. Кариерата засяга повече землището на Сухиндол и само малка част от нея е на територията на нашите села Димча и Върбовка“, коментира допълнително Манолов. Подобно предложение в Сухиндол за промяна на плановете и достъпа на концесионера е получило подкрепа с 6 срещу 5 гласа. Де факто обаче предложението не е минало в местния парламент на малката община, тъй като е било необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от съветниците, а не с обикновено такова. Инициативни комитети от селата около Павликени са твърдо против кариерите. Според запознати обаче зад част от протестиращите стоят и корпоративни интереси, които всячески ще опитат да попречат на концесионерите да добиват важната суровина за направата на пътища, за да могат да са единствените, които я предлагат.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Напрежение в Павликени заради базалтови кариери

 • 29.03.2019 в 17:39
  Permalink

  Явно, авторът Стилян Найденов, не е от запознатите с корпоративните интереси. Защо не попита кмета Манолов – той е много добре запознат!

  Отговор
 • 01.04.2019 в 10:53
  Permalink

  В една друга статия от 27.02.2016г. на същия Стилян Найденов се казва, че заради кариерите в двете села Върбовка и Димча са проведени референдуми, на които хората са гласували ПРОТИВ. Резултатите били обжалвани от тогавашния областен управител Г.Рачев и след решение на съда кариерите щели да заработят.
  Първо: Това доказва, че сентенцията „Глас народен – Глас Божи“ не важи за местните управници и магистрати.
  Второ: Ако един журналист или сътрудник на масова регионална медия е видимо доволен от такъв един развой на събитията, то значи, че той отдавна е загубил своите морални, хуманни и човешки ценности (вероятно уважавайки нещо по-ценно) и на него не може да се разчита да уважи позицията на гражданите и да бъде обективен в репортажите си.
  И в потвърждение на второто, соча тази статия от 29.03.2019г. , в която се твърди че според запознати зад протестиращите стоят корпуративни интереси.
  Въпроса ми към Найденов е:
  – Вие Стилян Найденов, кога разговаряхте с протестиращите?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *