За дванадесети път Горна Оряховица събра млади хора от цялата страна на Национална младежка среща

Млади хора от близо 20 български общини пристигнаха в Горна Оряховица за ХІІ Национална младежка среща, която се провежда от 29 до 31 март. Форумът е под патронажа на евродепутата Ева Майдел и преминава под мотото“ Ние сме бъдещето“. Срещата се организира от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, съвместно с Община Горна Оряховица. В тридневния форум ще се включат младежки групи от Димитровград, Стара Загора, Търговище, Силистра, Свищов, Карнобат, Ямбол, Варна, Левски, Казанлък, Хасково, Козлодуй, Златица, София, Сливен, Монтана, както и представители на домакините от Горнооряховски младежки парламент.

Младежкият форум бе открит от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът приветства младите хора с добре дошли и накратко сподели пред тях за съвместната работа на общинска администрация с Горнооряховския младежки парламент. Различните инициативи, които тези млади хора организираха през последната година в нашия град, накараха много хора да се замислят. Младите хора наистина са бъдещето и не случайно през следващия програмен период, средствата отделени за финансиране по програма „Еразъм+“ са увеличени. Тази програма дава възможност на младите хора да пътуват, да се запознават с различни култури, да споделят заедно опита си. Работата в Горнооряховския младежки парламент учи на отговорност и на екипност, което е много важно. Правилната посока са такива форуми, на които да говорите и да споделяте опит и за мен е чест, че съм сред вас, обърна се към младите хора инж. Добромир Добрев. Заедно с него бе и заместник-кметът Йорданка Кушева, както и представители на общинска администрация, работещи в областта на младежките дейности. Специален гост на срещата е и Виолета Еленска, която преди 20 години поставя началото на форумите, обединяващи младежките ученически съвети, парламенти и организации за екипна работа.

В продължение на три дни участниците в Националната среща ще имат възможност да споделят опит не само с домакините, но и с поканените представители на водещи партньори. В първия ден в работата на срещата се включи Петя Божкова, която е парламентарен сътрудник на евродепутата Ева Майдел. Тя разговаря с младите хора за доброволчеството и мястото на доброволците в Европейския съюз.

В рамките на тридневната среща здравето в друг аспект ще представи студентката от МУ във Варна Ивелина Борисова. Как да се използват новите технологии, за да се черпи вдъхновение всеки ден, ще разкаже Георги Ненов, който е създател на един от най-успешните български подкаст канали – Свръхчовекът с Георги Ненов. За силата на думите и успешните послания, младите хора ще разговарят с Александър Куманов и Милена Захариева от Фондация „Четиридесет и две“ и форум КЛЮЧ. В работата на младежката среща ще вземат участие още „Център Мария“ с председател Людмила Цветанова, Николета Попкостадинова от Платформа LoveGuide. По време на тридневната среща ще бъдат организирани различни арт ателиета, в които младите хора ще могат да се включат. От Маргарита Бонева и Кремена Димитрова ще научат как се плете калоферска дантела, а с Иван Маринов ще правят българска бродерия. Снежана Златарска ще покаже на младежите как се работи с царевична шума и как се плъсти вълна. С Ивайло Драганов, младите хора ще се забавляват във вечерта на настолните игри. Поздрав към всички участници ще отправи Младежки театър „Алтернатива“ при НЧ „Напредък – 1869“. Ранобудните младежи ще могат да направят сутрешно зареждане с енергия, заедно с треньора на Таекуондо клуб „Инвикта“ Стефан Купичков и неговият помощник Пламен Николаев. Домакините са подготвили и много музикални игри за презареждане.

Националната младежка среща в Горна Оряховица е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в изграждането на просперираща България в рамките на обединена Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.